Кућа Добрих Вести

Login

Уместо у банку, штедња у "сламарицу"

Оцените овај чланак
(3 гласова)

prasicБЕОГРАД - Традиционално последња недеља октобра обележава почетак недеље штедње.

 

Недеља у којој су се давале ексклузивне камате на штедњу, је изгледа заборављена. Како у овом периоду највише орочених средстава истиче, и велике количине новца напуштају банку, спровели смо мини истраживање и питали своје посетиоце шта ће учинити са својом уштеђевином.


Анкета „Где ћете уложити своју штедњу?“ на финансијском порталу Каматица је показала да од 2048 испитаника услед мизерних камата на штедњу одлучује да свој новац задржи у „сламарици“ чак 36 одсто, после тога иде штедња у банци (34 одсто) коју и поред каматне стопе од једва 0,6 одсто на девизне депозите штедише сматрајући да је ово ипак најсигурнији вид штедње, што и јесте, и услед ниских камата они ипак одлучују да задрже своје депозите унутар банковних рачуна.


На трећем месту је улагање у некретнине које би одабрало 17 одсто испитаника. Овај вид улагања може да се посматра и као својеврсни мини бизнис, а уколико он на годишњем нивоу оствари добит од 5 одсто сматра се добро уложеним средствима.


Алтернативне врсте штедње нису „усвојени“ од грађана


Алтернативне врсте штедње као што су Осигуравајућа друштва (6 одсто), Инвестициони фондови (4 одсто) и берза (3 одсто ) нису још усвојени модели штедње. Иако су се показале као веома исплативе, али због високог ризика које носе са собом нису популарне.
Најмање ризична улагања су краткорочни пласмани (до годину дана) који се односе на државне дужничке хартије (записи Трезора), које је могуће купити преко брокерских кућа, носе солидан принос, а доста су сигуран вид улагања. Штедња у банци до износа од 50.000 евра такође носи гаранцију државе. Сличан ниво ризика (самим тим и приноса) носе новчани инвестициони фондови који пласирају средства у споменуте инструменте (нискоризичне хартије од вредности) и имају за циљ очување вредности имовине својих чланова.


Са ниским степеном ризика иде и низак принос, па они који желе само да очувају вредност свог новца бирају сигура улагања, док они који су склони ризику бирају алтернативе које сходно висини ризика носе и висок принос.
Како штедња у Србији из годину у годину расте, иако камате све више падају јасно је да већина бира сигурне воде и свој новац и поред ниских камата држе у банкама.

 

Извор: Кућа добрих вести/Kаматица


Последњи пут измењено среда, 02 новембар 2016 11:48
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија