Кућа Добрих Вести

Login

Изнајмљивање стана: како избећи проблеме са закупцем?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kljuceviiiiiiБЕОГРАД - Седам корака које је потребно учинити како не бисте имали проблема са закупцем вашег стана. Кључна питања за већину закуподаваца су: Коме изнајмити стан и како наћи доброг подстанара? То је разумљиво јер ће се за вашу некретнину, у периоду изнајмљивања, бринути неко други.


Желите да подстанар доследно врши своје дужности одржавања и правилне употребе? Истовремено, важно је да сте и ви свесни својих дужности.


Припремите стан за изнајмљивање


Стан мора бити чист и уредан да бисте га лакше изнајмили. Неки закупци преферирају намештене станове, док други траже простор који могу уредити сами. Уколико изнајмљујете намештен стан, препоручујемо да не улажете у скупе покретности јер ћете стално бити забринути да ли Ваш подстанар довољно пажљиво поступа са њима.


Личне ствари и предмете веће вредности свакако понесите са собом, водите бригу о основној и функционалној опреми, а друго по договору препустите вашем подстанару.


Сазнајте више о вашим правима и дужностима


Станови се никада не изнајмљују без потписаног уговора. Не само да је противзаконито, већ можете имати и низ проблема ако права и обавезе станара нису јасно дефинисани.


За помоћ имате Закон о становању. Ту су јасно описана права и дужности које требате уврстити у уговор о закупу. Уговор о закупу треба бити у писаном облику. Примере уговора, који Вам могу помоћи, можете наћи на интернету.


Уговор о закупу садржи одредбе о међусобним обавезама странака код коришћења и одржавања стана и заједничких делова стамбене зграде.


Било би добро да уговор о закупу садржи:


- износ закупа,
- начин и рокове плаћања,
- обим трошкова који нису обухваћени закупом, а односе се на поједине оперативне трошкове (трошкови потрошене електричне енергије, воде, грејања, итд.),
- укупне оперативне трошкове (за заједничке делове стамбене зграде).


Уобичајено је да станар плаћа оперативне трошкове за стан, као и трошкове одржавања заједничких делова стамбене зграде - осим ако уговором није другачије наведено. Закупац је дужан да поступа са пажњом доброг домаћина и нема право да без сагласности закуподавца врши преправке у стану. Закупац је дужан о свом трошку да отклони штету коју проузрокује у стану он или лице које са његовим допуштењем борави у стану. При коришћењу стана закупац не одговара за погоршање стања стана до којег је дошло услед његовог редовног коришћења и у складу са одредбама уговора о закупу стана. По престанку уговора о закупу стана, закупац је дужан да преда закуподавцу стан у стању у којем га је примио ако није другачије уговорено.


Предвидите могуће проблеме


Добар закупац ће пажљиво користити стан и уважавати све одредбе закљученог уговора. Али, добро је знати опције које имате на располагању ако нешто пође по злу. Препоручујемо да разговарате са адвокатом и да сазнате који се проблеми могу појавити и како се могу решити (поготово шта можете учинити ако станар не плати трошкове). Можете избећи могуће компликације ако о њима унапред разговарате са закупцем и укључите га у израду уговора о закупу.


Уговор о закупу не треба бити оверен код јавног бележника. Можете га саставити сами.


Уговорите осигурање


Ви сте ти који требате уговорити одговарајуће осигурање имовине.


Према нашим подацима, власници се најчешће одлуче за осигурање од пожара (које укључује и природне опасности, као што су олуја,град, гром, а могуће је додатно укључити и осигурање од поплава),осигурање од потреса,осигурање стамбених покретностии осигурање од провалне крађе и разбојништва.


Препоручујемо да осигурате и покретности које се налазе у стану.


Закупцу саветујте да се за своје ствари побрине властитим осигурањем


Закупцу саветујте да осигура своје ствари.


Многи подстанари уопште не размишљају о томе да за своју имовину и одговорност требају имати властиту полису осигурања. Наиме,погрешно је мишљење да су осигурани полисом осигурања власника стана, што обично није случај. Ако град оштети кров, одштету добија (су)власник зграде - Ви. Ако, међутим, индиректни удар грома уништити рачунар стана а (закупца) њему ће бити исплаћена штета само ако је рачунар адекватно осигуран.


Припремите попис мајстора


Упркос опрезу штете се могу догодити. Будите спремни за такве ситуације и са подстанаром договорите да Вас информише о насталој штети како би је могли у што краћем року санирати. Ако подстанар узрокује оштећење због неправилног или немарног коришћења стана, онда је одговоран и за трошкове поправке. Иначе, ви сте одговорни за санирање штете и повезане трошкове. Многе мање и једноставније поправке можете и сами направити, а код сложенијих послова консултујте се са стручњаком како не бисте проузроковали додатну штету. Зато припремите попис мајстора које можете контактирати за поједине врсте штета које нисте сами у могућности санирати, попут водоинсталатера и електричара.


Договорите обилазак стана


Требате веровати закупцу и пустити га да живи свој живот. Не смете без његовог знања улазити у стан. Најбоље је да се договорите са закупцем када ћете доћи у посету ради провере да ли се стан користи у складу са уговором о закупу. Закупац мора допустити улаз власнику стана. На који начин и у којим интервалима најбоље је дефинисати уговором. Ако имате јасно дефинисане обавезе и одговорности већа је вероватноћа да ће обе стране бити задовољне и безбрижне.

 

Извор: Кућа добрих вести/Каматица


Последњи пут измењено уторак, 06 децембар 2016 11:39
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија