Кућа Добрих Вести

Login

Подршка ЕУ иновативним пројектима

Оцените овај чланак
(1 Глас)

slikainovacija343434БЕОГРАД - Четрнаест иновативних пројеката у Србији добило је финансијску подршку Европске уније у оквиру Програма сарадње науке и привреде, објавио је данас Фонд за иновациону делатност, који спроводи овај програм.


Пројекти, које су у оквиру јавног позива поднели конзорцијуми сачињених од приватних микро, малих и средњих предузећа, и јавних научноистраживачких организација регистрованих у Србији, прошли су евалуацију независне међународне експертске комисије Фонда и додељено им је финансирање од укупно три милиона евра, објавила је Привредна комора Србије. 


На јавни позив пријављено је 96 пројеката из 25 градова широм Србије и из више од десет различитих индустријских области. Од тога је 74 задовољавало услове подобности, а у најужи избор ушло их је 27.


Способан тим и иновативни потенцијал


За финансирање су одабрани пројекти који имају способан тим, иновативни потенцијал и јасне развојне планове, као и довољно квалитета да се такмиче на међународном тржишту.


Средства за Програм сарадње науке и привреде обезбеђена су из претприступих фондова Европске уније у износу од 2,4 милиона евра и буџета Републике Србије кроз Министарство просвете, науке и технолошког развоја у износу од 1 милион евра.


„Веома смо задовољни када новац европских пореских обвезника можемо да уложимо у развој овако квалитетних иновативних пројеката. У сарадњи са Владом Републике Србије и Фондом за иновациону делатност, овим програмом настављамо да доприносимо изградњи иновативног предузетништва у Србији”, каже Штефен Худолин, шеф сектора у Делегацији Европске уније у Србији.


Повезивање приватних фирми са научним институцијама
Циљ Програма је повезивање приватних предузећа и јавних научноистраживачких организација у Србији како би се заједничким развојним пројектима подстакао развој иновативних производа, услуга и технологија са тржишном применом.


„Подршка коју ЕУ обезбеђује кроз Програм сарадње науке и привреде доприноси настојањима Министарства просвете, науке и технолошког развоја да подстакне развојне иновативне пројекте и комерцијализацију иновативних идеја које потичу из академске заједнице. Ово је први пут да заједнички пројекти привредника и научника у нашој земљи добијају не само институционалну већ и финансијску подршку државе. Развој иновација наш је стратешки циљ, и један од важних предуслова за јачање конкурентности наше привреде“, каже Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија