Кућа Добрих Вести

Login

Резултати Удружења пословних жена Србије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

zeneposaoБЕОГРАД - У протеклој години Удружење пословних жена Србије је комплетирало два и започело пет различитих пројеката економског оснаживања жена у Србији и у региону.


Традиционално, обележили смо Дан девојчица (Girls’ Day) и још једном уз репрезентативне резултате, заинтересовале девојчице завршних разреда основних школа да одаберу предузетништво као каријерну опцију, кроз сусрете са успешним предузетницама, чланицама УПЖ Србије.


Ове године иновирали смо и проширили концепт пројекта такмичењем за основце „Ухвати идеју“ на тему „Како да зарадим џепарац на креативан начин“. Од 23 пријављена рада, 13 је ушло у финале, а најбоља 3 награђена су вредним наградама које су обезбедиле компаније Теленор и Schneider Electric.


Пројекат је због значајне подршке Теленора, ово године носио назив „Теленор Дан девојчица“.


По десети, јубиларни пут Удружење је доделило признање „Цвет успеха за жену змаја“ најуспешњим предузетницама у Србији. У најужи избор за награде ушло је 26 кандидаткиња, а њих 15 понело је титулу „Жена змај“!

 

Овом приликом су у посебном делу програма додељена специјална признања „Златни Цвет успеха за жену змаја“ двема истакнутим чланицама УПЖ Србије, за изузетно залагање у оснаживању и подршци женском предузетништву и свим активностима које УПЖ Србије спроводи, а реч је о др Јасмини Кнежевић (Општа болница „Bel Medic “) и Љиљани Караклајић („D Express”).


У септембру смо започели пројекат „Развој МСПП јачањем приступа тржишту кроз укључивање у ланце добављача, са акцентом на женско предузетништво“, а који има за циља да подстакне укључивање МСПП у ланце добављача у ланце великих компанија у области производње, прераде и трговине. Такође, циљ је да се унапреди позиција МСПП на тржишту и подстакне умрежавање великих и малих привредних друштава и стварање одрживог „еко система“ у домаћој привреди. Пројекат финансира Развојна агенција Србије, а реализује га Привредна комора Србије као координатор и УПЖ Србије као партнер пројекта.


Започели смо и пројекат „Увођење родно сензитивног управљања привредом на локалном нивоу заједничким деловањем Женске парламентарне мреже и Удружења пословних жена Србије“ који финансира канадска амбасада. Циљ пројекта је развијање различитих буџетских иницијатива локалних самоуправа за доделу средстава за стимулисање женског предузетништва, што води ка локалном економском развоју, кроз имплементацију родно одговорног буџетирања у предузетништву. Пројекат је подржан и од стране кључних актера релевантних за равноправност полова у Србији, Женске парламентарне мреже, а велика је и подршка локалних удружења пословних жена из градова у којима ће се пројекат реализовати.


Уз подршку Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији започет је пројекат „Слободан приступ тржишту за све- кроз унапређење интегрисања женског предузетништва у тржишну економију Србије“. Основни циљ пројекта је развој тржишне економије кроз веће укључивање женског предузетништва као недовољно искоришћеног економског ресурса.


Пројектом „Економско оснаживање жена које су остале без посла старости 45+ година“ предвиђена је подршка намењена женама суоченим са губитком посла у осетљивом животном добу, са циљем да им помогне да се економски и друштвено поново ангажују. Пројекат финансира Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а реализоваће се у сарадњи са Удружењем „Жене на прекретници“, са којим смо у октобру потписали меморандум о сарадњи.


Током 2016. године УПЖ је започео пројекат са интернет-портлом Тако Лако НЕЛТ групе, на тему укључивања предузетница у ланац добављача. Формирана је група производа чланица УПЖ која ће се нудити путем портала, а у току је и потписивање уговора. Пројекат је део стратегије друштвено одговорног пословања (ДОП) компаније Тако Лако којим се допринси већој одрживости женских предузећа и УПЖ. Очекујемо да овај пројекат крене са реализацијом почетком 2017. године.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 30 децембар 2016 20:37
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија