Кућа Добрих Вести

Login

Кувари, аутомеханичари и фризери најтраженији на тржишту рада

Оцените овај чланак
(2 гласова)

KuvarrrrrБЕОГРАД - Анализа тржишта рада за 2016. годину према подацима са сајта Poslovi.infostud.com показује да је највећи број огласа објављен у областима трговина/продаја, ИТ, администрација, машинство и електротехника.


У 2016. години на сајту је објављено готово 24 000 огласа, што је за 29 одсто више него претходне године, док је на разне позиције конкурисало више од 205.000 кандидата.


Просечни број пријава по конкурсу у претходној години износио је 98. На 5,3 одсто објављених огласа послодавци су означили да се на њих могу пријавити и особе са инвалидитетом.


Највише огласа у трговини


Што се тиче категорија у којима је највише објављених огласа, ситуација је слична као и претходне године. Највише постављених конкурса током 2016. године било је у области: трговина/ продаја, ИТ, администрација, па потом машинство и електротехника.
Најчешће расписивани огласи за радна места: продавац, комерцијалиста, административни радник,возач и телефонски оператер. Након тога, нашле су се и ИТ позиције: Јава програмер, .NET developeri, PHP програмер.


На страном језику објављено је 6630 огласа у којима је предуслов за конкурисање за радну позицију било познавање траженог језика. Најчешће је то био енглески језик, потом немачи имађарски.


ИТ-јевци и даље на цени


Радна места из ИТ сфере на којима је понуда послова од била већа од интересовања кандидата су:ЈАВА Програмер, .NET developer, PHP програмер, iOS Developer и Аndroid Developer. Ван ИТ области, највише шанси за запослење у претходној години су имали: кувари, аутомеханичари,фризери, дипломирани инжењери електротехнике и возачи.


Са друге стране, позиције на којима је било мање објављених огласа у односу на број конкурисања, односно на којима је током 2016. године било теже пронаћи посао су:пољопривредни техничар, туристички водич, контролор продаје и сарадник за унапређење продаје.


Корисници сајта најчешће су својим пријатељима препоручивали огласе следећих компанија: НИС а.д. Coca Cola Hellenic Србија д.о.о., Лидл Србија КД, Кепром д.о.о. и Теленор д.о.о.


Кандидати са средњом стручном спремом најтраженији


Послодавци су током 2016. у 60 oдсто огласа тражили кандидате са средњом стручном спремом. Са друге стране више од половине кандидата имало је високу стручну спрему.Сваки трећи кандидат има 10 и више година радног искуства, док оних са од 1 до 3 године има 23 одсто. Без икаквог радног искуства на слободна радна места конкурисало је скоро седам одсто кандидата.

 

Извор: Кућа добрих вести/Инфостуд


Последњи пут измењено уторак, 31 јануар 2017 15:38
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија