Кућа Добрих Вести

Login

Извоз војвођанских вина на ЕУ тржиште

Оцените овај чланак
(1 Глас)

vinskipodrum4545БЕОГРАД - Војводина, која у винарству види добру прилику да се још више приближи Европској унији и покаже да квалитет вина из ових крајева не заостаје за најбољим винима Европе, прва је регија у Србији која је постала чланица Асоцијације винских регија Европе.


Да је од овог ласкавог признања овдашњим винарима и винском туризму до извоза вина војвођанског виногорја на тржиште земаља ЕУ потребно још много труда и рада, показала је и расправа на трибини одржаној у Сремским Карловцима у организацији Делегације Европске уније у Србији и ЕУ Инфо кутка у Новом Саду.


Скуп „Извоз вина војвођанског виногорја на тржиште земаља ЕУ“, организован у сарадњи са Привредном комором Војводине и Регионалном развојном агенцијом Бачка, окупио је произвођаче вина, представнике Делегација европске уније, покрајинских институција, привредних и туристичких посленика Војводине и Сремских Карловаца. Они су заједно са гостима из суседне Хрватске покушали да истраже могућности извоза наших вина у земље Европске уније.


Разговор и размена искустава изродили су закључак да је један од основних услова повећања извоза вина на ЕУ тржиште озбиљна потпора и субвенције државе, као и стварање удружења винара Србије, које би представљало и штитило њихове интересе.


„ЕУ подржава Министарство пољопривреде и заштите животне средине у регулацији винског сектора у Србији, јер се овде производи добро вино које има велике могућности за извоз на европско тржиште”, рекао је аташе Делегације ЕУ у Србији Карл-Хеинз Вогел поздравивши скуп и подсетио да је Европска унија највећи производјач вина у свету и да је за Србију веома важно да усвоји ЕУ стандарде производње вина.


Србија све више улаже у развој виноградарства, али је то још увек недовољно како би се, пре свега по количини, напуниле чаше захтевног европског тржишта.


О напорима Владе Војводине у побољшању административних, научних и привредних услова за квалитетнији узгој винове лозе и извоз вина говорио је начелник за туризам Покрајинског секретаријата за привреду и туризам АПВ Жељко Двожак.


Када је реч о извозу вина из Фрушкогорске регије, једна од потешкоћа са којом се произвођачи вина у Војводини сусрећу је и недостатак информација о мерилима квалитета вина и прописима ЕУ тржишта.


Секретарка Удружења угоститељства и туризма Привредне коморе Војводине Драгица Самарџић изнела је да је законодавна регулатива Србије усаглашена са регулативама Европске Уније доношењем Закона о вину, као и пратећим актима и правилницима о виноградарству. Она је рекла да је тај закон био предуслов за успостављање адекватне регулативе за извоз вина у ЕУ, а томе знатно доприносе и одредбе Споразума о стабилизацији и придруживању које се односе на слободну трговину са ЕУ и укидање царина.
Регионални бренд Бачке којим се помаже рурални туризам и развој сеоске привреде организован је по угледу на искуства Пољске, Чешке и Словачке, бесплатан је и много га је лакше добити од ознаке географског порекла и квалитета. О Регионалном бренду Бачке, који окупља мале произвођаче хране, пића и других традиционалних производа из сеоских средина и промовише њихову понуду под јединственим брендом говорио је директор Регионалне агенције Бачка Немања Старовић.


Директорка Сектора за пољопривреду, прехрамбену индустрију и шумарство Хрватске господарске коморе Божица Марковић пренела је искуства хрватских винара, говорила о могућностима извоза вина на ЕУ тржиште, као и о потешкоћама, предностима и повољностима које доноси чланство у ЕУ када је реч о пласману вина. Она је истакла да је приликом представљања на медјународном тржишту веома значајно да земља буде препозната као произвођач квалитетног вина.


„Највећи препород и незамислив процват виноградарства у Војводини забележен је за време највеће светске економске кризе, јер је држава бринула о тој светој биљци“ – изнео је вински зналац, новинар и аутор „Војвођанског винског водича“ Петар Самарџија. Он је рекао да је данас, на жалост, Србија од великог извозника, претворена у великог увозника вина, а у стању смо да сопственом производњом подмиримо тек половину наших потреба. У Војводини је регистровано око сто озбиљних приватних винарија, које прихватају услове производње по европским стандардима и на тржиште избацију око 600 винских етикета. Њихов квалитет је дигнут веома високо, тврди Самарџија и веома се озбиљно приближавамо европским дометима у производњи квалитетних вина. Потребан нам је развој науке, који ће пратити тај успон, као и едуковање произвођача и потрошача вина, сматра Самарџија.


Гости су, након трибине, обишли вински подрум породице Живановић и дегустирали вина врхунског квалитета из ове сремскокарловачке винарије, која се производњом вина бави од 1770. године.


Извор: Кућа добрих вести/europa.rs

 


Последњи пут измењено среда, 01 март 2017 23:42
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија