Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан потрошача

Оцените овај чланак
(2 гласова)

potrsonja4303БЕОГРАД - У Србији се данас бележава Светски дан права потрошача који су Уједињене Нације установиле 1983. године.


Директиве УН подразумевају задовољење основних потреба - доступност најважнијих производа и услуга - хране, одеће и обуће, стамбеног простора, здравствене заштите, образовања и хигијене.


При томе је од изузетног значаја сигурност потрошача, односно заштита од производа, производних процеса и услуга штетних по живот и здравље.


Потрошачи имају право да буду добаро информисани, да би могли да направе правилан избор и истовремено да буду заштићени од непоштене рекламе, или од ознака на производима који могу да доведу у заблуду.


Они имају право и на избор између више производа и услуга, по приступачним ценама и уз гарантовано добар квалитет, као и право да се чује њихов глас и да њихови интереси буду заступљнеи у процесу доношења и спровођења политике заштите потрошача, као и развоја нових производа и услуга.


Купци имају право и на обештећење, односно добијање праведне накнаде уколико су доведени у заблуду лажним приказивањем својстава производа и услуга, или за купљену неквалитетну робу, или незадовољавајће услуге.
Једно од основних парава потрошача је и право на здраву животну средину - живот и рад у окружењу које не представља претњу здрављу садашњих и будућих поколења.


Потрошачи имају право и на одговарајуће образовање које ће им помоћи у правилном и поузданом избору производа и услуга и развити свест о одговорностима и основним правима и начинима како се она могу остваривати.


Потрошачи у Србији су још далеко од степена заштите коју имају потрошаци у ЕУ.


Новим Законом о заштити потрошача организације потрошача добиле су већа права и могућност да покрећу мере забране и да заступају интересе потрошача, и да укажу на непоштену пословну праксу.


Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и секретар Удружења за трговину Привредне коморе Србије Жарко Малиновић посетиће домаћи трговински ланац ДИС у Панчеву, поводом обележавања Светског дана потрошача, 15. марта.


Овом приликом, компанија ДИС потрошачима ће делити лифлете са корисним информацијама о томе на који начин могу да штите своја права, а сваки 50. купац биће награђен бесплатном куповином.

 

Више од 80 одсто рекламација реши се у корист потрошача

 

Трговци у Србији препознају права потрошача и потребу да их сами заштите, а разлог томе је што задовољан потрошач доноси трговцу већи промет, а самим тим и већи профит, истакнуто је у ПКС на округлом столу "Заштита потрошача у Републици Србији" организованом поводом обележавања Светског дана потрошача, 15. марта.


Законом о заштити потрошача привредне коморе су наведене као један од носилаца заштите потрошача, изјавио је Мирослав Милетић, потпредседник Привредне коморе Србије, на отварању скупа. Истиче да је ПКС, када је реч о правима потрошача и њиховој заштити, донела Кодекс пословне етике, којим су прописана правила етичког понашања и поступања, у директној вези са корпусом права о заштити потрошача. Милетић је подсетио да Суд части ПКС већ дуже од пола века ради на заштити права потрошача и санкционише поступке привредних субјеката којима се повређују права потрошача. „Комора прати и примену закона из области привредног система, и у зависности од тих искустава, покреће иницијативе за измену одређених законских решења“, рекао је потпредседник ПКС.


Више од 80 одсто притужби и рекламација које потрошачи поднесу трговцима, решава се у корист потрошача, док је свега два, три одсто незадовољних грађана, изјавио је секретар Удружења за трговину ПКС Жарко Малиновић позивајући се на резултате истраживања ПКС, али и организација за заштиту права потрошача. "То је веома висок проценат чак и у односу на просек у Европској унији, који би, на данашњи Светски дан потрошача, требало да нас радује", рекао је Малиновић. Трговци у Србији, како је додао, итекако препознају права потрошача и потребу да их сами заштите, а разлог томе је што задовољан потрошач доноси трговцу већи промет, а самим тим и већи профит. Највећи број рекламација у нашој земљи је, како каже, у области ауто-опреме, ауто-делова, одеће и обуће, што је, како оцењује, негде и нормално и поклапа се са статистиком у свим другим земљама. Осврнувши се на Закон о заштити потрошача, Малиновић је рекао да је највећи бенефит тог закона чињеница да се подигла свест просечног потрошача о његовим правима, што је нешто на чему би требало да наставимо да радимо.


"Већа заштита потрошача ће нас довести до квалитетније и фер конкуренције на тржишту трговине, као и до развијенијег економског амбијента у Србији", закључио је секретар Удружења за трговину ПКС.


Помоћница министра трговине задужена за заштиту потрошача Весна Новаковић изјавила је да је тема овогодишњег Дана потрошача унапређење дигиталног тржишта и јачање поверења потрошача у дигитални начин куповине, као и да је циљ Министарства трговине да се подигне свест грађана о заштити њихових права. Она је, такође, навела да се из године у годину повећава број приговора, и да се они углавном односе на обућу, затим на мобилне телефоне, телекомуникације, ИТ опрему.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 15 март 2017 19:47
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија