Кућа Добрих Вести

Login

Почиње Сајам пољопривреде у Новом Саду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ssajam65565БЕОГРАД - На овогодишњем 84. Међународном пољопривредном сајму, који се од 13. до 19. маја одржава на Новосадском сајму, наступиће више од 1.500 излагача из 60 земаља, изјавио је данас директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.


Он је на конференцији за новинаре на којој је најављена та сајамска манифестација, рекао да је Пољопривредни сајам у излагачком делу за десет одсто већи од прошлогодишњег, који је за исто толико био већи од предходног, што говори да је тренд раста броја излагача и раста повећања закупљеног излагачког простора настављен.


"Са једне стране ЕУ још увек има санкције за Руску Федерацију, а са друге, источне земље Кина, Индија, па и Белорусија траже пут ка Европском тржишту, стога је Новосадски сајам практично постао нека врста моста између истока и запада“, рекао Цветковић.


Земља партнер овогодишњег Пољопривредног сајма је Босна и Херцеговина, а Цветковић је подсетио да робна размена између Србије и БиХ прелази милијарду и по евра, напоменувши да је Сајам шанса да се компаније из обе земље додатно повежу и умреже.


По Цветковићевим речима на овогодишњем пољопривредноим сајму биће организовано десет колективних изложби, а по први пут обједињено ће се представити Италија, Француска и Албанија.


Најсавременији комбајни и трактори


"Ижложба пољопривредне механизације представиће најсавременије комбајне, тракторе, банака и фондова обнове своју механизацију. Промет механизације у Србији у 2016. години био је 60 милиона евра, а од тога је на прошлогодишњем Пољопривредном сајму остварен промет од 20 милона евра", истакао је Цветковић најавивши да ће и ове године пољопривредници имати бројне погодности када је реч о куповини механизације.


Цветковић је истакао да ће на изложби стоке бити 300 грла висе него прошле године када их је било 1.200, те да ће на Националној изложби стоке бити покренут нови пријекат- Аукцијска продаја најбољих грла домаћег геофонда.


Амбасадор Босне и Херцеговине у Републици Србији Лазар Миркић је рекао да БиХ тиме што је земља партнер Пољопривредног сајма жели да покаже колико су привреде БиХ и Србије ослоњене једна на другу и колико је важна та сарадња.


„На Сајму ће се представити 28 компанија из БиХ које се баве пољопривредном производњом, опремом и прерадом хране“, казао је Миркић и додао да ће на Сајму бити уприличена и дегустација производа из БиХ, како би се посетиоци уверили у квалитет њихових производа.


Миркић се осврнуо на Сајам у Мостару који је одржан у априлу, на ком су, како је оценио, направљени велики договори између две земље, који указују да се иде у добром правцу када је реч о привредној.Државни секретар у министарству пољопривреде, Жељко Радошевић, рекао је да ресорно министарство и Новосадски сајам дуги низ година граде партнетске односе и да заједнички дају велик допринос развоју пољопривреде.


Изложба органске хране


"Под покровитељством министартва биће одржана изложба стоке, али и органске хране у оквиру које ће се представити 19 произвођача, као и изложба производа жаштићених ознаком географског порекла, која ће посетиоцима представити 10 врхунских производа“, казао је Радошевић.


Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић рекао је да се Покрајинска влада ове године определила за јединствен наступ свих релевантних представника покрајинске администрације на једном штанду, како би заједнички посетиоцима понудили и представили аграрну политику Покрајинске владе.


"Поред секретаријата на чијем сам челу, на штанду ће се представити и покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Фонд за развој пољопривреде и Гранцијски фонд Војводине, а све у циљу да заједнички понудимо најбоље моделе финансирања пољопривреде у Војводини“, рекао је Радојевић.


Он је истакао да је Покрајинска влада ове године по први пут реализовала програм подршке младима у сеоским подручјима кроз старт-уп пројекте у оквиру којих је могуће добити бесповратна средства у висини до 10.000 евра уз могућност авансне исплате у висини од 75 процената.


По традицији сви посетиоци Пољопривредног сајма у Новом Саду са купљеном улазницом стичу право учешћа у Поклон-игри у којој је главна премија трактор чија је вредност 20.500 евра, а дародавац је компанија Агропанонка.

 

Извор: Кућа добрих вести/Новосадски сајам


Последњи пут измењено четвртак, 11 мај 2017 21:06
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија