Кућа Добрих Вести

Login

Неопходан Закон о социјалном предузетништву

Оцените овај чланак
(0 гласова)

zeneprduzednostvБЕОГРАД - У Европској унији социјално предузетништво у БДП учествује са 11 процената, док је у том сектору запослено 14,5 милиона радника.

 

Србији је неопходан Закон о социјалном предузетништву и пратећа регулатива, како би се ова област уредила у складу са европским стандардима, изјавила је Бранислава Симанић, директор Сектора за предузетништво ПКС.

 

Привредна комора Србије даје снажну подршку јачању социјалног предузетништва, а укључена је и у реализацију пројекта СЕНС „Јачање социјалног предузетништва кроз укључивање социјално одговорних корпорација и њихових пракси“ са циљем побољшања компетенција и вештина социјалних предузећа у земљама дунавског региона, рекла је Симанић на недавно одржаној панел дискусији „Промоција и оснаживање социјалног предузетништва у Србији“.

 

Социјално предузеће треба да поседује две главне карактеристике економску и социјалну, односно предузетничку усмереност у тржишној утакмици и социјалну бригу за опште интересе. Социјално предузеће је фирма, што значи да мора бити финансијски и пословно одржива, објаснила је Симанић.

 

У Србији, према подацима Републичког завода за статистику послује 1.196 социјалних предузећа, која запошљавају 10.326 особа. Половина запослених су особе старије од педесет година, жене жртве породичног насиља, млади са интелектуалним тешкоћама, бескућници, особе с инвалидитетом, особе с проблемима менталног здравља и бивши зависници, а углавном се баве услугама.

 

Ради оснаживања социјалног предузетништва неопходно је активности усмерити на промену ставова и свести о овој области, радити на умрежавању, подстицању и оснаживању партнерских односа са регионалним и међународним сектором социјалног предузетништва, промовсати успешне примере, организовати кампање и промоције, као и различите видове едукације.

 

Округли сто и панел дискусију „Промоција и оснаживање социјалног предузетништва у Србији“ организовала је 6. јуна компанија Кока-Кола ХБЦ Србија.

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија