Кућа Добрих Вести

Login

На јесен стижу афрички привредници

Оцените овај чланак
(1 Глас)

afriakkontseiti454545Више од стотину привредника Јужноафричке Републике (ЈАР) и других земаља Подсахарске Африке на јесен ће допутовати у Београд, како би на великом српско- афричком пословном форуму са компанијама из Србије и региона Западног Балкана успоставили контакте и разговарали о конкретним пословним аранжманима.


Одржавање форума подржали су влада и председник Јужноафричке Републике Јакоб Зума који је у својој резиденцији примио Марка Чадежа, председника ПКС, током његове радне посете Јоханесбургу.


У разговору са председником Зумом оцењено је да су могућности за јачање економских веза Србије и Јужноафричке Републике, али и целе Подсахарске Африке велике и у обостраном интересу наших привредника. Осим трговинске, сарадња је могућа и кроз заједничке пројекте и трансфер знања, технологија и инвестиција.


Потенцијал за међусобне инвестиције највећи је у пољопривреди, грађевинарству, инфраструктури, машинској индустрији и екологији, изјавио је Марко Чадеж након састанка са јужноафричким председником.


Форумом и билатералним разговорима, који Привредна комора Србије организује у партнерству са Афричким бизнис лидерским форумом (АБЛФ), по речима Чадежа, произвођачима из Србије и целог региона отварамо још једна врата за већи извоз на огромно и претежно увозно зависно тржиште Подсахарске Африке која обухвата 49 земаља са милијарду становника. Истовремено, каже, афричким привредницима отвара се могућност да преко Србије, као дистрибутивног центра, пласирају своје производе на тржишта ЕУ, Русије и других земаља Заједнице независних држава.


У склопу припреме предстојећег инвестиционог форума и сагледавања могућности за унапређење привредне сарадње, председник Привредне коморе Србије имао је у Јоханесбургу низ билатералних састанака са представницима државних институција, пословних асоцијација и компанија Јужноафричке Републике. Састао се са министрима пољопривреде и културе Сензени Зокван (Senzeni Zokwan) и Нати Мтетва (Nathi Mthethwa), званичницима владиних департмана за трговину, индустрију и финансије, представницима Развојне банке ЈАР, која има кључну улогу у подршци припреми, финансирању и изградњи инфраструктурних пројеката и Афричког Националног конгреса, владајуће политичке партије у ЈАР.


У фокусу посете су састанци са представницима пословне заједнице Јужноафричке Републике. Осим са Zanele Ntuli (Занеле Нтули) председницом Афричког бизнис форума, привредним коморама ЈАР и Јоханесбурга, Чадеж је разговарао и са Вивијеном Редијем (Vivian Reddy), извршним председником Едисон корпорације (Едисон Цорпоратион)у чијем саставу је Едисон пауер група (Edison Power Group), највећа енергетска компанија југа Африке, као и са тимом тамошњег Бизнис савета (Black Business Council) - конфедерације професионалних, пословних удружења и комора, која заступа интересе бизниса у дијалогу са владиним институцијама ради јачања његовог утицаја и учешћа у главним економским токовима.


Боравак у Јоханесбургу Чадеж је искористио и за састанак са нашим пословним људима који раде у Јужноафричкој Републици ради размене информација о пословању на тржишту југа Африке, а посету завршава сутра разговором са члановима заједничке привредне коморе Србије и ЈАР, пословне асоцијације основане у априлу ове године на иницијативу привредника из Србије који послују на југу Африке.


Председник Привредне коморе Србије у Јужноафричкој Републици борави на позив Золани Мкива, председника Фондације Мкива (MHA).


Иако протеклих неколико година робна размена Србије са земљама Подсахарске Африке расте, и трговинска и укупна привредна сарадња веома је скромна. У 2016. години Србија је на та тржишта извезла робу вредну 71,3 милиона долара, а увезла, углавном сировине за 96,3 милиона долара. На листи српских извозних производа су прерађени дуван, машине и апарати, друмска моторна возила, гуме за аутомобиле, док смо из Подсахарске Африке највише увозили какао, неразврстану робу, природни каучук и гуме, кафу и замену кафе, камен, песак, гранит и друго. У 2016. Србија је највише извозила у Мауританију, Кенију, Нигерију, Екваторијалну Гвинеју, Анголу, Гану, ЈАР и Габон, а увозила из Нигерије, ЈАР, Гане, Обале Слоноваче, Еритреје, Уганде, Мозамбика, Кеније и Зимбабвеа.


На тржиште Подсахарске Африке, осим традиционално присутних грађевинских фирми, као што је „Енергопројект”, последњих година излазе и компаније попут „Нелта” и „Галеба”.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 29 јун 2017 15:27
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија