Кућа Добрих Вести

Login

Crowdfunding кампање у Србији – прикупљено више од 650.000 долара

Оцените овај чланак
(3 гласова)

crovadingaaaaБЕОГРАД - Прошлог месеца почела је прва бесплатна Crowdfunding Академија у Србији, а недавно је  и сајт crowdfunding.rs објaвио истраживање „Crowdfunding у Србији“ где су приказани резултати кампања које су за српске стартапе вођен на платформама Cickstarter и Indiegogo.

 

Истраживање потписују три аутора — Марко Греговић, Ивана Транфић и Кристина Лауш из д.о.о. Бродотоа.

 

У анализу је укључено 570 кампања.

 

Као најбољи примери из наше земље истакнути су Центар за маме који је преко групног финансирања нашао довољно средстава за свој онлајн правни водич за информисање мама о њиховим правима, и Стартит који је уз помоћ Кицкстартер кампање обезбедио подршку за изградњу центра за стартапе. Стартит је у извештају истакнут и као најуспешнија цроwдфундинг кампања која је прикупила готово 108.000 долара.

 

Индиегого – популарна платформа за групно финансирање

 

Подаци који обухватају период од 2011. године до данас показују да је у Србији преко групног финансирања уплаћено 653.134 долара, али и да је број људи који подржавају ову врсту кампања нарастао 400 одсто од 2012. године. Поређења ради, у Великој Британији се сваког сата уплати више од 6.000 долара. Осим успореног економског развоја, социјалног капитала и државне регулације један од разлога зашто се код нас не досежу значајније суме јесте ниска препознатљивост групног финансирања и поверење грађана.

 

Нажалост, број успешних кампања споро расте. У последње две године је било тек двадесетак кампања које су дошле до зацртаног износа, у чему аутори истраживања виде олако покретање кампања без квалитетних анализа, припрема и процена.

 

С тим у вези, анализирањем десет најуспешнијих кампања дошло се до тога да су постотци успешности на Индиегого-у три одсто, а на Кикстартеру 37 одсто. Конкретно, на Кикстартеру је прикупљено 440 одсто више средстава или 134.000 долара наспрам 24.706 долара на Индиегого-у.

 

Ипак, Индиегого је далеко популарнија платформа за групно финансирање. Он броји 500, а Кикстартер 70 кампања из Србије. Разлоге за ово аутори виде у томе што Индиегого пружа могућност прикупљања новца чак и ако кампање не досегну цео износ (што на Кицкстартеу није случај).

 

Подршка за филмове

 

Што се тиче подручја из којих долази највише кампања посматрано је 20 области. Најбројиније су оне које се тичу уметности и чине 36 одсто свих кампања у Србији. Конкретније, crowdfunding за филмове је 17 одсто, за едукацију 15, за локално предузетништво девет, за музику и плес осам…

 

Од свих анализираних кампања жене воде тек 27 одсто њих и то углавном на тему филма, образовања, писања, здравља, фитнеса и права животиња.

 

Када се поставља питање успешности, најуспешније кампање су оне које траже између 1.000 и 5.000 долара. Као успешније су се показале оне које траже мање износе, а од укупно 570, само је 41 (7,2 одсто) кампања дошла до траженог износа. Просечна успешност, пак, нема везе са облашћу коју кампања таргетира.

 

Цело истраживање и друге корисне информације можете да погледате ОВДЕ.

 

Извор: Startit.rs/Кућа добрих вести 


Последњи пут измењено уторак, 11 јул 2017 14:26
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија