Кућа Добрих Вести

Login

Јункеров план: 820 милиона евра за иновативне компаније

Оцените овај чланак
(1 Глас)

novacpareБЕОГРАД - Европски инвестициони фонд (ЕИФ) и ПроКредит група обезбедили су додатних 450 милиона евра за иновативна мала и средња предузећа (МСП), чиме је остварен укупан износ од 820 милиона евра за компаније у једанаест земаља.


Финансијска подршка ЕИФ-а сада је доступна преко ПроКредит банака од Немачке до Грузије, и намењена је компанијама које користе нове технологије и стварају нове производе у једној од једанаест земаља у којима је ова олакшица на располагању (Немачка, Албанија, Србија, Република Македонија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Грчка, Румунија, Молдавија, Украјина и Грузија), најавиле су ове финансијске институције.


До сада је кроз споразуме са ПроKредит банкама већ подржано преко 1.000 иновативних малих и средњих предузећа, а наредних година ће њихов број бити још већи.


Поменути споразуми потписани су у оквиру ИнновФин иницијативе Европске комисије, на основу подршке програма Европске уније за истраживање и иновације Хоризон 2020. ИнновФин иницијатива омогућава банкама учесницама да понуде кредите иновативним компанијама уз помоћ гаранције коју обезбеђује ЕИФ. Споразуми потписани у државама чланицама ЕУ омогућени су уз подршку Европског фонда за стратешке инвестиције (ЕФСИ). ЕФСИ представља темељ Инвестиционог плана за Европу Европске комисије, који је такође познат под називом "Јункеров план".


,Задовољни смо што InnovFin MSP гарантни споразуми са ПроКредит банкама остварују овако позитивне резултате. Добро успостављена ПроКредит дистрибутивна мрежа, заједно са њеном експертизом у кредитирању МСП, обезбеђује ефикасно распоређивање кредита финансираних од стране Европске комисије широм поменутих једанаест земаља. Ове трансакције ће омогућити компанијама приступ овим средствима ЕУ, како би спроводиле иновациони план широм Европе”, изјавио је извршни директор ЕИФ-а, Пјер Луиђи Жилбер.


"Комисија препознаје значај малих предузећа у креирању радних места и остварењу привредног раста у Европи. Олакшавање приступа финансијским средствима која су им потребна за иновационе активности, ширење и креирање радних места представља ефикасан начин на који ЕУ пружа подршку малим и средњим предузећима широм Европе. Свима који су одлучили да искористе ову финансијску подршку желим пуно успеха у њиховим наредним корацима", рекао је потпредседник Европске комисије, Јирки Катаинен, задужен за радна места, привредни раст, инвестиције и конкурентност.


Борислав Костадинов, члан Извршног одбора ПроКредит Џенерал Партнер додао је да је „InnovFin иницијатива дефинитивно помогла модернизацију МСП сектора у земљама у којима послује та банкарска групација“.


Захваљујући нашем „Hausbank” односу са великим бројем иновативних МСП, ПроKредит банке су у позицији да финансирају иновације широм различитих индустрија, а посебно у сектору производње. Стога нам је задовољство што су ЕИФ и ПроKредит група договориле проширење овог успешног програма”.

 

                                                        Procredi65656

 

О Европском инвестиционом фонду (ЕИФ)

 

Европски инвестициони фонд (ЕИФ) део је групе Европске инвестиционе банке. Његова централна мисија је пружање подршке микро, малим и средњим предузећима (МСП) у Европи тако што овим предузећима омогућава приступ финансијским средствима. ЕИФ креира и развија капитал за ризична улагања и раст, гаранције и микрофинансијске инструменте за управо овај сегмет тржишта. У овој улози, ЕИФ негује циљеве ЕУ за подстицање иновација, истраживања и развоја, предузетништва, привредног раста и запошљавања.

 

Додатне информације о активностима ЕИФ-а у оквиру ЕФСИ доступне су ОВДЕ.

 


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 21 јул 2017 16:00
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија