Кућа Добрих Вести

Login

Почела сајамска јесен у Београду

Оцените овај чланак
(0 гласова)

Beogradski-sajam-logo-uvodnaБЕОГРАД – Богата сајамска јесен у Београду почела је данас отварањем више разнородних сајамских приредби, од органске производње хране до представљања графичке и папирне индустрије, медија и комуникација, уз  јубиларни 20. Међународни сајам информатичко-биротехничке опреме "Биро експо" (expo).

На сајамским приредбама, које трају од 26. до 29. септембра на Београдском сајму, посетиоци ће имати прилике да виде и експонате на  Међународном сајму амбалаже, машина и опреме за паковање „Packtech expo Balkan 2012“ и на Међународном специјализованом сајму машина, сировина, адитива и зачина за пекаре, кондиторе и угоститеље „Conbak expo 2012”.

 

Трећи сајам органске хране

 

Међународне специјализоване сајмове "Био Балкан експо" (expo), „Пактек експо Балкан 2012“ и „Конбак експо Балкан" отворио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Србије Горан Кнежевић.

Он је предочио да се методе органске производње у Србији примењују на више од шест хиљада хектара пољопривредног земљишта, што је значајно више у односу на претходни период, али још далеко од стварних могућности.

Кнежевић је указао да је у току израда закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, којим ће се на системски начин регулисати ова област.
Министар је најавио нове мере подршке и јачање институција да би се подстакао развој органске производње како биљне, тако и сточарске. Циљ је и да се много више него до сада произвођача и прерађивача одлучи да се бави органском производњом, за шта је неопходно развијати тржиште тих производа.

 

Више од педесет домаћих излагача и десетак из иностранства, у хали 2 Сајма, изложило је палету свежег воћа и поврћа у пуном органском статусу. Тако њихове штандове красе старе сорте јабука – кожаре, колачаре, будимке, шаренке, домаће крушке, шљиве, бело и црно грожђе, хокаидо бундеве и банатске тамбурице, кромпир бели и црвени, кељ, купус футошки, али и онај из далеке Кине, лековити физалис.
Ту је и парадајз воловско срце и чери, београдске тиквице, домаћи пасуљи, азуки, мунго, модро-плави кукуруз са Анда који је надживео цивилизацију народа Инка који се њиме хранио, домаћи бели осмак, јечам, спелта, хлебна пшеница, раж, хељда, овас, орашасти плодови, модро-плави кукуруз са Анда који је надживео цивилизацију народа Инка који се њиме хранио, домаћи бели осмак, јечам, спелта, хлебна пшеница, раж, хељда, овас, орашасти плодови, лековито биље и прерађевине.
Излагачи из Аустрије, Немачке, Холандије, Туниса, Индије, Италије и Луксембурга, представиће своје традиционалне програме и новитете.

 

Моја фарма и медији за здравију Србију

 

У пратећем програму Сајма, одржано је данас треће национално саветовање о органској производњи под називом “Моја фарма”, док „Медији за здравију Србију” имају ове године на сајму свој сопствени штанд, на којем ће промовисати здравије стилове живота и коришћење свежих и прерађених органских производа у исхрани.

На штанду “Фонда Органска Србија”, моћи ће да се пробају многи од ових специјалитета.
За оне који и сами размишљају о преласку на неки вид органске производње, обезбеђено је специјално “Органско саветовалиште” у којем ће моћи добити све потребне информације и набавити литературу из ове области.

„БиоБалкан Еxпо“ је први специјализовани међународни сајам те врсте у југоисточној Европи, а један од разлога за долазак излагача на сајам мотивисан је све већим извозом и великим интересом тржишта Европске уније за поједине категорије производа из Србије.

 

Зачините живот бојама

 

У истом периоду, на Београдском сајму одржава се и 34. Међународни сајам графичке и папирне индустрије, медија и комуникација "Графима" - под слоганом „Зачините живот бојама“, а овогодишњи домаћин је највећа ИТ компанија на свету – Хјулит Пакард – HP (Hewlett-Packard).

На сајму „Графима” 80 излагача из Србије, Хрватске, Бугарске, Словеније, Пољске и других земаља представљају машине, уређаје и опрему за графичку индустрију, сировине и репроматеријале, као и готове производе, књиге, брошуре, вредносне папире и слично.

Сајам „Биро еxпо” је, такође, окупио 80 излагача: произвођача, дистрибутера и корисника канцеларијске опреме, намештаја, биро машина, материјала, пословне и декоративне галантерије.

Традиционалне награде – златни, сребрни и бронзани печат стручни жири доделиће најквалитетнијим графичким производима у неколико категорија. Уручење награда је у петак, 28. септембра у 15 часова.
 

Амбалажа и зачини за пекаре

 

Међународни сајам амбалаже, машина и опреме за паковање одржава се 11. пут и намењен је произвођачима, потрошачима и корисницима амбалаже. Окупља најзначајније представнике ове индустрије и омогућује размену искустава и знања у производњи, примени и дистрибуцији амбалаже. Око 170 излагача из 20 земаља представиће производе и програме више од 200 фирми, које се баве производњом и продајом машина и опреме за производњу и паковање у најразличитијим привредним делатностима. Манифестација се одржава у хали 1.

Међународни специјализовани сајам машина, сировина, адитива и зачина за пекаре, кондиторе и угоститељство одржава се 8. пут, а ове године окупио је 160 излагача из 20 земаља. Циљ манифестације је да власнике угоститељских објеката и пекара, као и произвођаче кондиторских артикала упозна са савременим машинама, опремом, технологијама, сировинама, адитивима и зачинима.

На овој манифестацији, која се одржава у хали 2, одржаће се бројне презентације и дегустације, а предвиђене су и награде за најуспешније произвођаче, али и посетиоце.

Извор: Кућа добрих вести


Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија