Кућа Добрих Вести

Login

Све о пројектима на једном месту

Оцените овај чланак
(2 гласова)

patentnttБЕОГРАД - Малим и средњим предузећима од 1. августа биће доступан нови дигитални сервис Привредне коморе Србије - онлајн Платформа која ће садржати све неопходне информације о управљању пројектима, почев од идејног решења, преко проналажења фондова и аплицирања, до вођења пројекта и подношења завршног извештаја.


Е-Платформа ће обухватити садржаје попут водича за управљање пројектима, доступних фондова, базе консултаната сертификованих по методологији ПКС, упитника за вредновање компанија, као и велики број туторијала и вебинара експерата у овој области, најавила је Привредна комора Србије.


Нова услуга ПКС треба да помогне компанијама да унапреде сопствене капацитете и ефикасније користе фондове ЕУ и друге облике развојне помоћи намењене финансирању и реализацији пројеката усмерених на јачање конкурентности и извозног потенцијала привреде Србије.


Познато је да ЕУ сваке године издваја више десетина милиона евра намењених приватном сектору за финансирање привредних пројеката, али је проценат искоришћења тих средстава у Србији испод 30 одсто.


Анализа Центра за управљање пројектима Привредне коморе Србије показала је да су недовољна информисаност привредника, мањак знања и вештина за аплицирање и реализацију пројеката, као и слабо познавање тржишта консултаната у овој области, главни узроци недовољног коришћења средстава.


Ситуација ће се знатно променити повезивањем малих и средњих привредних друштава са консултантима лиценцираним од стране ПКС, који имају знање, искуство и вештине из области израде, пријава пројеката по методологији ЕУ или других страних или домаћих донатора и финансијера. Нови дигитални сервис Коморе привредницима такође нуди и ту могућност.


Е-платформа ПКС је део пројекта „Развој иновативних услуга за подизање капацитета малих и средњих предузећа и предузетника у коришћењу средстава ЕУ“ који ПКС реализује уз финансијску подршку Развојне агенције Србије, чији је крајњи циљ подршка стварању снажног конкурентног и извозно оријентисаног пословног окружења кроз веће коришћење средстава Европске уније ради побољшања животног стандарда, запослености и укупног економског напретка.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 26 јул 2017 14:23
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија