Кућа Добрих Вести

Login

Како да сами себи уплаћујете доприносе за пензију

Оцените овај чланак
(1 Глас)

tijautaaaaБЕОГРАД - Грађани који стицајем околности имају прекид у радном стажу и не раде, а имају новца могу сами да уплаћују доприносе за пензијско и инвалидско осигурање. Најмања сума за уплату доприноса је 6.095 динара, а највећа 87.085 динара.

 

Процедура је једноставна.

 

Захтев се подноси Републичком заводу за пензијско и инвалидско осигурање. Статус осигураника се стиче даном подношења захтева, али изузетно може се статус стећи и најраније 30 дана пре подношења захтева.

 

„Уколико се особа определи за овакав вид осигурања бира једну од 13 основица на коју ће плаћати доприносе, а коју ће изабрати не зависи од стручне спреме већ само од финансијских могућности уплатиоца. Доприноси се уплаћују уплатницом на шалтерима пошта или банака до 15. у месецу, за претходни месец“, објашњавају у Фонду ПИО.

 

Најнижа основица износи 35 одсто просечне републичке зараде у претходном тромесечју, а највиша пет таквих просека. Основице се усклађују свака три месеца, према кретању зарада. Иначе, стопа доприноса за пензијско и инвалидско осигурање износи 26 одсто. Осигураник може да у складу са својим финансијским могућностима мења основицу, али је то могуће једино ако поднесе одговарајући захтев.

 

„У овом кварталу, најнижа основица износи 35 одсто просечне републичке зараде из претходног тромесечја 23.446 динара, а највиша пет просечних плата, односно 334.945 динара. Пошто је допринос за пензијско и инвалидско осигурање 26 одсто, то значи да ће се месечни издатак за уплате доприноса кретати у распону од 6.095 динара до 87.085,7 динара“, објашњавају у Фонду.

 

Према подацима Фонда ПИО тренутно око 30.500 особа самостално уплаћује доприносе. Прошле године 15.773 људи је поднело захтев за укључивање у обавезно осигурање.

 

Захтеве за укључивање у осигурање најчешће подносе грађани којима недостаје стаж осигурања потребан за остваривање права на пензију. На питање "Блица" који је просечан период уплате доприноса, у Фонду ПИО кажу да се периоди разликују од месец до 10 година и не могу да се упросече, нарочито што има грађана који више пута се укључују у самостално плаћање доприноса.

 

Извор: Каматица

 


Последњи пут измењено уторак, 26 септембар 2017 17:13

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија