Кућа Добрих Вести

Login

Одржани “Пекарско – млинарски дани”

Оцените овај чланак
(1 Глас)

mlinarskiБЕОГРАД – Сајам и конференција пекарства и млинарстваПекарско – млинарски дани“ успешно је одржан протекле седмице.

 

Први дан Сајма и конференције „Пекарско – млинарски дани“ је прошао веома запажено како од стране медија, тако и од стране стручне и опште јавности.

 

Сви заинтересовани посетиоци су могли да се упознају са најновијом опремом и технологијом која се користи у млинарској, пекарској и посластичарској индустрији, а ту могућност су им пружили излагачи који на 50 штандова презентују своје производе и услуге, од којих су 11 из иностранства.

 

Такође, посетиоцима је била омогућена и дегустација пекарских производа.

 

Сајам и конференцију отворили су представници власти и надлежних институција на локалном, покрајинском и републичком нивоу.

 

Присутне и излагаче су поздравили Лазар Поповић испред организатора Млинпек завода, Слободан Цветковић испред Новосадског сајма као сурганизатора овог догађаја, као и Јован Мисојчић испред генералног спонзора фирме DADEX.

 

Поздравну реч приликом отварања дали су и Милорад Радојевић, члан Градског већа за привреду, Саша Стевановић, помоћник покраинског секретара за пољопривреду, Димитрије Ивановић, секретар Удружења за прехрамбену индустрију испред Привредне коморе Србије и Ненад Катанић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

 

Они су истакли значај одржавања једне овакве манифестације, те нагласили важност млинарске и пекарске индустрије за целокупну привреду Србије.

 

Квалитет пшенице

 

Први дан конференције био је посвећен квалитету пшенице, брашна и пекарских производа.

 

Ненад Катанић је истакао да Министарсво пољопривреде даје подршку подизању нивоа квалитета пшенице, али да нажалост ове могућности нису довољно искоришћене. Такође је истакао да је Министарство направило помак тако што је донело дугоочекивани правилик о квалитету жита, млинских и пекарских производа, као и да је спремно да донесе додатне прописе којима би се ова област уредила. Државни секретар је позвао да се на бази дискусије која се водила о квалитету пшенице на 2. сајму пекарства и млинарства Министарству доставе закључци и препоруке за мере којим би Министарство могло допринети унапређењу квалитета пшенице.

 

За дискусију о квалитету пшенице уводну реч је дала Јасна Мастиловић која је у краткој презентацији истакла значај разврставања пшенице по квалитету и истакла последице одсуства овог поступка у пракси у Србији са еконосмког и друштвеног аспекта. У дискусији у којој су учествовали проф.др Мирослав Малешевић, Милан Простран, др Новица Младенов и Драган Живанчев из Института за ратарство и повртарство, Вукосав Саковић, дирекор Жита Србије, Здравко Шајатовић директор Жито Уније и Милош Јањић, директор Продуктне берзе истакнута је неопходност мера у примарној производњи као што је примена декларисаног семена и удруживање пољопривредних произвођача, али су у први план стављени аспекти као што је потреба економске мотивације кроз плаћање пшенице по квалитету и успостављање адекватних паритета на линији пшеница-брашно-хлеб. Истакнуто је да је потребна регулатива и подстицаји за опремање силоса за разврставање пшенице по квалитету.

 

Последњег дан сајма предвиђено је одржавање великог школског часа за почетнике у пекарству „Пшеница, пекарство и млинарство на длану“ које ће окупити око 200 ученика прехрамбнеих смерова средњих школа и многе друге. Стручњаци из ове делатности ће уз демонстрацију покушати да приближе слушаоцима основне постулате пекарске и млинарске производње.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 16 октобар 2017 22:03

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија