Кућа Добрих Вести

Login

Привредна делегација из Јужне Кореје у посети Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kkecccccБЕОГРАД - Привредна делегација из града Гвангмјонга (Gwangmyung) ће у петак у Београду представити заинтересованима у пословној заједници у Србији своје производе, као и моделе сарадње са овдашњим партнерима, саопштено је из представништва Корејске агенције за промоцију трговине и инвестиција (КОТРА).

 

Гостујуће компаније су успешни произвођачи електронских уређаја и опреме, LED, перисталтичких пумпи, система за аутоматска сензорска врата, спортских семафора, постељине.

 

Главни догађај је планиран за 10. новембар 2017. године у Хотелу Hyatt Regency у Београду, када ће се у периоду од девет до 18 часова представити укупно шест компанија које позивају учеснике на упознавање и пословне разговоре (B2B састанке).

                                            kotra


Ово је најновији пословни сусрет представника српских и јужнокорејских малих и средњих предузећа (МСП) из различитих индустријских грана који је КОТРА само ове године организовала у Београду.


Пословни сусрети су једна у низу активности од како је представништво КОТРА поново отворено у Србији у децембру 2015.


Према РЗС, у 2016. су из Србије извезене у Јужну Кореју робе за 5,28 милиона долара, а увезене за близу 132,7 милиона. Реч је о великој неуравнотежености јер је дефицит Србије износио 127,4 милиона долара.


Покривениост извоза увозом је у 2016. била тек 3,98 одсто. Но, била је знатно већа него 2015. (2.69 одсто), 2014. (2.01), а поготово 2013. (0.36).


У КОТРА наводе, пак, да према записнику са јужнокорејске царине за 2015, робе у вредности од 115 милиона евра имају ознаку порекла из Србије.


Према РСЗ, у период јануар-август 2017. извоз из Србије у Јужну Кореју је изнео 3.245.000 долара или 1,9 одсто мање него у истом периоду прошле године. Увоз из Јужне Кореје је порастао за 15,55 одсто и достигао 98.688.000 долара.


Гвангмјонг је град у провинцији Гјенги (Gyeonggi) на северозападу Републике Кореје. Град са око 350.000 становника се на истоку, северу и североистоку граничи са метрополом Сеулом и у њему је велики број фирми (преко 600). Сада у граду делује 630 компанија које запошљавају 11,636 људи. KIA Motors од 1973. има фабрику у овом граду и та компанија је била прва те врсте која је имала интегрисани систем за склапање аутомобила.


Гвангмјонг је званично планиран за промовисање малих послова (МП). Власници МП могу користити попуст код закупа пословног простора, земљишта или трошкова инвестирања.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 09 новембар 2017 19:55
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија