Кућа Добрих Вести

Login

Где су жене на тржишту рада у Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

zeneprerkenica898989БЕОГРАД - Жене у Србији у просеку су квалификованије од мушкараца, али плаћене мање, тако да би на 250 “мушких” радних дана морале да раде још 40 како би премостиле раскорак од 11 одсто и оствариле зараду као колеге истих радних кататеристика.


Неравноправност на тржишту рада погађа све жене, али најугроженије су припаднице средње и старије генерације које су жртве двоструке дискриминације, па од њих зарађују више не само вршњаци,већ и млађи мушкарци.


Ово су само неки из низа алармантних података изнетих у публикацији о положају жена старости 45+ на тржишту рада, насловљеној: “Ускраћивање права на достојанствен рад”, која је у среду, 22. новембра представљена у Медија центру, на конференцији за новинаре.


Публикацију је приредило Удружње: “Жене на прекретници”, у сарадњи са СеЦонС групом за развојну иницијативу, а јединствена је по приступу и прва која ову проблематику приказује по старосним категоријама. Од милион и по радно способних жена из популационе групе старијих од 45, више од трећине су без посла и неактивне, што значи да су обесхабрене и не траже га, док од запослених чак једна четвртина високо образованих ради испод своје стручне спреме, наводи се у анализи.


Коментаришући изнете податке, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, наводећи пример из свог делокруга да су жене прве по броју притужби због дискриминације, изрекла је похвале на рачун публикације и најавила да ће то истраживање уврстити у свој годишњи извештај Парламенту.

                                                        

Изразила је и пуну подршку ономе што раде “Жене на прекретници” и нагласила да у њима види значајног партнера.


Јасна Узелац Брауновић, менаџер копропативних комуникација и односа са јавношћу у УниКредит Банци рекла је да компанија, на нивоу читаве Групе,већ пет година спроводи политику родне равноправности, што је видљиво у организационој структури. Жене чине више од 60 одсто запослених, у Извршном одбору су две жене и два мушкарца, а жене држе и готово половину (49 одсто) управљачких позиција у компанији.


Програмска диркеторка СеЦонС-а, и аутор публикавије, проф. др Марија Бабовић навела је да анализе у земљама ЕУ показују да родна равноправност има вечи ефекат на раст Бруто друштвеног производа него политика тржишта рада и образовања. У поређењу са Европском унијом, Србија је међу земљама са најнижом стопом запослености жена 45+, која износи 42 одсто, слично Румунији и Хрватској а виша само од о Малта и Грчка, и далеко је иза европског просека од 57,9 одсто. Такође је истакла да се неповољан положај ових жена одражава и на њихову децу, породице и непосредну заједницу.


Иницијатор стварања публикације, удружење “Жене на прекретници” је невладина организација посвећена промовисању родне равноправности кроз економско и друштвено јачање жена старијих од 45 година које остају без посла.


“Постојимо већ две године и преко 350 незапослених зена је прошло кроз наш едукативи програм који нуди психолошку подршку, нова знања и информације, контакте и самопоуздање што су све предуслови за успешно запошсљавање”, изјавила је Мима Перишић, председница Управног одбора.


Искуства и исповести тих жена и немогучности да изађу из зачараног круга дискриминације омаловажавања, непремостивих тешкоћа у проналажењу посла као и последица које трпе њихове породице, довеле су до покретачке идеје о публикацији.”Осетили смо обавезу да то поделимо са јавношћу и посебно релевантним секторима владе на начин који би био користан за разматрање могућих мера и прописа за побољшање ситуације ових жена”, рекла је госпођа Перишић.


Разговор о овој проблематици имаће својеврсни наставак у суботу 25. новембра у оквиру мултиконгреса Сербиан Висион 2017, у организацији немачко-српске привредне коморе, у хотелу Radison Blue Old Mill,  Булевар Војводе Мишића 15, сала М6, где ће се од 18:00 часова одржати округли сто о родној равноправности на тржишту рада са фокусом на положај жена старијих од 45 година.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 23 новембар 2017 20:01
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија