Кућа Добрих Вести

Login

Србија може да буде велики произвођач рибе

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ribarenjeeeeeeeБЕОГРАД - Србија тренутно располаже са свега 8.290 хектара шаранских рибњака иако се риба може производити на још 200 000 хектара, што јасно показује да су могућности за развој рибарства велике, али недовољно искоришћене, истакнуто је на Форуму о рибарству Србије који је одржан у Новом Саду.

 

Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа ПКС, подсетио је да је у Србији прошле године произведено 6.878 тона конзумне рибе. Улов привредних рибара био је 581 тону док су рекреативни риболовци изловили 1.488 тона рибе. Укупна производња и улов у 2016. години достигли су 8.947 тона од чега су две трећине производња рибе у рибњацима, а трећину улов професионалних и рекреативних рибара. Укупан улов рекреативних и привредних рибара у 2016.години износио је 2.069 тона.


Учесници Форума који је одржан 27. новембра истакли су да је неопходно уредити тржиште рибе, боље организовати произвођаче и унапредити маркетинг. Ред у рибарству се може увести тачном евиденцијом производње, транспорта, прераде и продаје рибе.
Србија је прошле године увезла 34.918 тона рибе и прерађевина од рибе за 89.2 милиона долара. Извезене су 2.853 тоне у вредности 15.4 милиона долара.


Извоз рибе и прерађевина од рибе у 2016. години био је три пута већи у односу на 2011. годину, док је увоз смањен за 12 одсто. Извоз рибе и прерађевина од рибе за седам месеци 2017. године повећан је за 12 процената у односу на исти период годину раније и достигао је 8.851.000 долара. Увоз рибе и прерађевина је смањен за 15 одсто.


Прерада рибе код нас је у успону, изграђени су значајни прерађивачки капацитети за прераду рибе по најсавременијим светским стандардима. Повећана је прерада лососа који се највише увози из Норвешке. Рибљи филети чине 55 одсто укупног извоза и у односу на предходну годину то је повећање чак 88 одсто. У укупном извозу, конзервисана риба заузима 20 процената, а за седам месеци 2017. године евидентиран је раст извоза од 20 одсто.


Риба и прерађевине од рибе највише увозимо из Норвешке, Тајланда, Хрватске, Шпаније и Вијетнама, а највише извозимо у Италију, БиХ, Данску, Црну Гору и Фанцуску.


У оквиру Форума о рибарству Србије, који је организовала Групација за рибарство ПКС у сарадњи са Регионалном привредном комором Јужнобачког управног округа најављено је усвајање Закона о структурној подршци и уређењу тржишта у рибарству крајем наредне године, као и ускоро отварање Преговарачког поглавља 13 које се односи на рибарство.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено уторак, 05 децембар 2017 13:56

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија