Кућа Добрих Вести

Login

Конфиндустрија обележила пет година постојања у Србији

Оцените овај чланак
(4 гласова)

mmmmmmm5995БЕОГРАД - Удружење италијанских индустријалаца у Србији ,,Конфиндустрија" (Confindustria Serbia) обележило је пет година рада у Србији и тим поводом наградило је најуспешније компаније, појединце и институције за протекли период пословања у нашој земљи.

 

,Конфиндустрија" - генерална конфедерација италијанске индустрије у Италији, постоји од 1910. године. Прве међународне канцеларије тог удружења настале су у Русији, затим у Румунији и Бугарској, а 2012. године ,,Конфиндустрија" је званично основана и у Србији.

 

На свечаности, која је синоћ одржана у Италијанском институту за културу у Београду, председник ,,Конфиндустрије" Ерик Косута рекао је да је последњих година активности у Србији, ова организација у средиште поставила, пре свега, младе људе, нарочито током 2017. године у оквиру иницијативе ,,Година отворених врата италијанске индустрије". Реч је о пројекту који ,,Confindustria" реализује у Италији већ 16 година, а пројекат је заживео и у нашој земљи захваљујући фирмама чланицама Конфиндустрије, као и амбасади Италије.

 

Косута је додао да су италијанска предузећа свесна потребе очувања најбољих кадрова и њиховог професионалног развоја и да то желе да подрже и у Србији.

 

                        Erik Košuta

 

Председник ове организације италијанских индустријалаца  је указао да су због тога италијанске компаније у Сремској Митровици, Зрењанину, Великој Плани и Београду отвориле врата младим људима и кроз тај пројекат сарађивале са радном групом за израду закона о дуалном образовању.

 

У средишту активности – подршка младима

 

Он је додао да је Конфиндустрија Србија међу првима на Балкану увела ову добру праксу.

 

"Србија је у прошлости држала неславни примат по 'одливу мозгова'. Стварање заједничких идеја и изградња моста на путу повратка јесте наш циљ", истакао је Косута и додао да је циљ Удружења и унапређење комуникационе мреже преко дигиталне револуције и унапређење транспортне мреже, не само робе већ и људи.

 

Он је навео да је Конфиндустрија управо из тог разлога веома поносна што је на позив министарства просвете сарађивала са радном групом која је била задужена на изради закона о дуалном образовању.

 

,,Италија је најважнија извозна дестинација Србије, а италијански извоз забележио је раст од 7,7 одсто у периоду од јануара до јула ове године. Србија је кључни политички фактор у региону, ангажована на јачању мира и стабилности и о томе сведоче како актуелна влада Ане Брнабић, тако и претходне владе на челу са актуелним председником државе, Александром Вучићем, који ово питање сматра политичким приоритетом", рекао је Косута.

 

Косута је рекао да је Србија израсла у регионалног лидера, како на економском тако и на политичком плану, која бележи раст привреде. Он је истакао и да је размена Србије и Италије у прошлој години износила 3,7 милијарди евра, са изгледом да на крају ове године достигне четири милијарде.

 

Амбасадор Италије Ђузепе Манцо рекао је да је "Конфиндустрија" активан учесник у економији Србије и да сада "гради темеље који ће се исплатити с једне стране кроз успех фирми, а са друге кроз повећање запослености у Србији".

 

                       Ambasador Djuzepe Manco

 

“Оно што је важно, поред изузетног рада, су темељи које сте поставили, а који ће трајати више него цео мандат. Похвална је ваша улога као активног учесника не само у економском оквиру, већ активности у политичком и стратешком развоју Србије. Порука коју доносите је: овде смо да би остали, да би делили будућност земље, да би пренели европску мрежу сарадње и повезаности”, рекао је Манцо.

 

Још један значајан допринос Конфиндустрије је да је унапредила систем промоције Иалије. Подвукао бих значајне активности које Конфиндустрија има: Отворена врата италијанских фирми, скупови о дигитаизацији и четвртој индустријској револуцији, недавно смо спремали и укусну храну…., подсетио је Манцо.

 

,,Тимски рад ће се исплатити, а већ помаже и нашој матичној држави. Имали смо седам одсто раст размене, што је значајан скок. Међу првим страним инвеститорима смо који су дошли у Србију, а све што сте постигли – раст прихода и број радних места, део је шире слике – завидне стопе раста. Те цифре су охрабрујуће а то је управо оно чему сви ви стремите”, рекао је Манцо.

 

                             dffjgf656565

 

Италија – највећи спољнотрговински партнер

 

Потпредседник Покрајинске владе Војводине Ђорђе Милићевић казао је да је Италија један од највећих спољнотрговинских партнера Србије и да је у прошлој години спољнотрговинска размена износила 3,7 милијарди евра, а да ће ове године вероватно достићи четири милијарде евра. Поводом пет година свог постојања, ,,Конфиндустрија" је доделила награде у четири категорије успешним компанијама -чланицама, угледним појединцима и институцијама.

 

Амбасадор Италије Ђузепе Манцо истакао је да Конфиндустрија у Србији представља интересе Италије. ,,Њихова порука је, како је рекао - овде смо да би остали”, казао је он.

 

Ви сте овде дошли да повећате обим пословања, а то се уклапа у повољан оквир за пословање, који Србија нуди, рекао је Манцо.

 

Највише италијанских компанија које послују у Србији налази се у Војводини, а потпредседник Покрајинске владе је предочио да у овој покрајини послује 71 фирма из Италије, које запошљавају укупно око 11.500 људи.

 

,,Радићемо на томе да креирамо механизме који ће привлачити још више инвестиција, а надам се да је ово тек почетак сарадње са италијанским компанијама", рекао је Милићевић.

 

                                     cofirturutrutur

 

Додељене награде најуспешнијим компанијама чланицама

 

Поводом пет година постојања Конфиндустрије додељене су награде у четири категорије успешним компанијама чланицама, угледним појединцима и институцијама.

 

Награда за највећи допринос развоју привредне сарадње Италије и Србије за период од 2012-2017. добила је компанија ,,Progeti", награду за друштвено одговорно пословање - заштита животне средине добила је компанија "Flash SRB", награду за друштвено одговорно пословање - подршка локалној заједници добила је компанија ,,Paladio East",  док је награду за општину у Србији са најбољим пословним амбијентом, по избору италијанских привредника, добила општина Апатин.

 

Награда за најбољег институционалног партнера додељена је Привредној комори Србије, а уручена су и посебна признања појединцима који су у првих пет година постојања Конфиндустрије истакли у смислу подршке и сарадње са удружењем.

 

                         Pet godina Konfindustrije laureati

 

Међу добитницима су и помоћница министра просвете за стартешко планирање Габријела Грујић и народна посланица и председница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Александра Томић.

 

Почасни гости овог скупа су, поред његове екселенције амбасадора Италије у Србији, били и Лича Матиоли, потпредседница националне Конфииндустрије за интернационализацију и председница компаније за израду луксузног накита ,,Mattioli spa”, коју је ове године Председник Италије Серђо Матарела именовао за Витеза рада.

 

У Србији ради 600 италијанских фирми

 

Према подацима НБС, Италија је на листи највећих инвеститора у Србију, а како је навео недавно амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо, присутно је, у нашој земљи, више од 600 италијанских фирми које запошљавају више од 26.000 радника.

 

Робна размена, према подацима Републичког завода за статистику, у последњих десет година више је него удвостручена, порасла је са 1,609 милијарди евра у 2006. години на 3,746 милијарди у 2016.

 

Српски извоз повећан је 2,6 пута, са 736,1 милион у 2006. години на 1,954 милијарде евра у прошлој години.

 

Преломна година у размени две земље била је 2013, када је, захваљујући извозу ,,Фијатових" аутомобила, укупна робна размена повећана за више од 50, а српски извоз за више од 90 одсто.

 

Од тада Србија у робној размени са Италијом бележи суфицит, који је прошле године износио 162 милиона евра.

 

По укупној спољнотрговинској размени, Италија је други спољнотрговински партнер, после Немачке, и друга земља из које највише увозимо.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 06 децембар 2017 13:20
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија