Кућа Добрих Вести

Login

Економско оснаживање жена Јужне Србије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

vratonicНИШ  - У Нишу је одржана завршна конференција пројекта „Оснаживање жена Јужне Србије кроз формирање кластера старих заната“, у организацији Удружење пословних жена Србије.

 

 

Конференција је пропраћена изложбом женских рукотворина „Таленат је у нашој природи“, као резултатом пројекта а на њој је своје производе изложило 11 жена које су прошле кроз менторски програм. Пројекат је суфинансиран од стране Развојне агенције Србије (РАС).

                                     Mentorkamarijaivankovicjurisic

 

Удружење пословних жена Србије у оквиру пројекта „Оснаживање жена Јужне Србије кроз формирање кластера старих заната”, реализовало је током септембра и октобра 2017. године шестодневне модуле у Нишу, које је финансирала Немачка агенција за међународну сарадњу (ГИЗ). На модулима је учествовало 40 жена из урбаних и руралних средина нишавског, јабланичког, пиротског и пчињског округа (Ниш, Алексинац, Сврљиг, Јелашнице, Гаџин Хан, Власотинце, Лесковац, Врање...). Декларацију о оснивању Кластера женског предузетништва, уметничких и старих заната Јужне Србије потписало је 36 жена - учесница пројекта током месеца септембра 2017. године у Нишу.

                                ivananikolicwoll cool hand

 

Након модула, са учесницама је радила менторка - експерт из области дизајна и текстила, чији је задатак био да ради на развоју иновативних идејних решења за нове производе. Изложба „Таленат је у нашој природи“ је финале пројекта са приказом конкретних резултата тј. идејних решења базираних на старим занатима преточеним у употребне вредности. Производи учесница пројекта могу се наћи у продаји у оквиру е-каталога УПЖ Србије, на сајту www.poslovnezene.org.rs.

                                           yoricastanvkovicvuna

 

Пројектне активности су имале за циљ да допринесу унапређењу економског развоја и да утичу на проблеме незапослености младих жена у неразвијеним општинама на југу Србије кроз подршку самозапошљавању у сектору услуга и туризма. Крајњи корисници пројекта су биле, постојеће предузетничке фирме млађих категорија власница МСПП, МСП под управом и у (су)власништву жена као и потенцијалне предузетнице.

 

„Осим циља да допринесемо унапређењу економског развоја и да утичемо на проблем незапослености младих жена у неразвијеним општинама, главни циљ пројекта је био усмерен ка стварању нових могућности (само) запошљавања и смањењу миграција из руралних подручја кроз оснаживање жена у предузетништву. Радне активности реализоване у оквиру пројекта су имале за циље да подстичу очување културне традиције, повећање квалитета производње, могућност учествовања на домаћем и иностраном тржишту као и економско оснаживање жена у руралним и градским срединама пројектног подручја“, изјавио је Дејан Вратоњић, ЦИМ саветник са послови развој, Удружење пословних жена Србије .

                                      ucesnice

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 13 децембар 2017 20:24

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија