Кућа Добрих Вести

Login

Премијер Јапана са делегацијом привредника данас почиње посету Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sinzoabeeeeeБЕОГРАД - Премијер Јапана Шинзо Абе и делегација привредника почињу данас посету Србији, током које ће разговарати са председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и другим званичницима.

 

Абе је први јапански премијер који долази у Београд од 1987. године када је тадашњи премијер Јасухиро Накасоне посетио СФРЈ.

 

Домаћин јапанском премијеру и делегацији биће председник Србије Александар Вучић а циљ посете је, према најавама из Токија, ширење граница јапанске дипломатије и јачање економске сарадње.

 

Током посете биће одржан и пословни састанак коме би, према најави Привредне коморе Србије (ПКС), требало да присуствују представници четрдесетак домаћих и јапанских компанија.

 

Заинтересованост за разговоре исказале су 23 домаће и 16 компанија из Јапана из области пољопривреде, прехрамбене индустрије, ИТ технологија и других.

 

Према подацима ПКС, укупна робна размена Србије и Јапана за 11 месеци прошле године износила је 152,6 милиона долара. У том периоду Србија је у Јапан извезла робу за 45,1 милиона долара, а увоз је био у вредности од 107,5 милона долара.

 

Храна и намештај водећи извозни производи Србије

 

Водећи извозни производи Србије у Јапан су прерађени дуван, храна, пре свега прерађевине од воћа, осим сокова, скроб, али и лепак, машине за поједине индустријске гране, намештај. Из Јапана у Србију највише су се увозили аутомобили, канцеларијске машине, грађевинске машине и уређаји, мерни и контролни инструменти, фото и кино метеријал.

 

У ПКС процењују да и поред тога што је јапанско тржиште захтевно и пробирљиво, са јаком контролом увозних производа, постоји могућност да се робна размена две земље повећа и то пре свега извоз цигарета, адитива за прехрамбену индустрију, смрзнутог воћа, поврћа и меда.

 

,,Специфична је струткура тих великих компанија које долазе, јер оне покривају различите области - од пољопривреде, туризма до ИТ-а, дакле не постоји ни један сектор о којем данас нећемо моћи да разговарамо", казао је јутрос председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж за РТС.

 

Он је навео да је ПКС направила анализу производа које Србија може да понуди привредницима Јапана, и да су то смрзнуто воће и поврће, и кондидторски производи.

 

Говорећи о могућим инвестицијама, он је казао да јапанске компаније које већ послују у Србије, попут Јапан тобака, доказују да постоји повољан амбијент за нова улагања.

 

,,Кључна ствар је да ми извучемо највише од ове посете и да дође до друге посете само пословних људи у првој половини године, који би дошли у Србију, као и делегације из Србије која би отишла у Јапан и разговрала о конкретним инвестинционим аранжамнима и пословној сарадњи", предочио је Чадеж.

 

Највећи донатор

 

Јапан је у Србији и један од највећих донатора и према подацима Владе Србије, од 2001. године обезбедио је више од 500 милиона евра кроз развојну помоћ, која подразумева бесповратну помоћ у виду консултанстких услуга, испоруку медицинске и друге опреме, возила, изградњу и реконструкцију објеката и повољне кредите.

 

Абе у посету Србији долази у склопу петодневне турнеје коју је почео 12. јануара и којом је обухавћено шест земаља Естонија, Летонија, Литванија, Бугарска, Србија и Румунија.

 

Јапанске фирме су већ присутне у Србији, попут Јапан Тобака, Јазакија у Шапцу, док са француском компанијом јапански Иточу чини конзорцијум који ће кроз јавно-приватно партнерство решити проблем Винче, један, како је рекао, од горућих проблема Беоргада и еколошки проблем Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести/RTS


Последњи пут измењено понедељак, 15 јануар 2018 12:37

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија