Кућа Добрих Вести

Login

Циркуларна економија: Комисија представила стратегију за пластику

Оцените овај чланак
(2 гласова)

partolaaaaaaaБЕОГРАД – ЕУ је ове седмице усвојила европску стратегију за пластику у оквиру транзиције на циркуларнију економију.

 

Циљ стратегије је заштита животне средине од загађења и подстицање раста и иновација, претварањем изазова у позитивни програм за будућност Европе.

 

Новим плановима је предвиђено да до 2030. на тржишту ЕУ у употреби буде само пластика која се може рециклирати, да се потрошња пластике за једнократну употребу смањи те да се ограничи намерна употреба микропластике.

 

Осим тога, Европска комисија ће развити ознаке за биоразградиву и компостну пластику и предложити нова правила о амбалажи како би се повећала могућност рециклирања пластике која се користи на тржишту и потражња за рециклираном пластиком.

 

Мере чији је циљ да се стане на пут бацању отпада у море обухватају нова правила о лучким објектима за пријем како би се осигурало да отпад који настане на бродовима или је прикупљен на мору тамо не остане, већ да се врати на копно да би се њиме управљало на адекватан начин.

 

У настојању да подстакне инвестиције и иновације, Комисија ће повећати подршку коју пружа националним властима и предузећима издвајањем додатних 100 милиона евра за финансирање развоја паметнијих пластичних материјала са већом могућношћу за рециклажу.

 

Комисија ће са партнерима широм света сарађивати на проналажењу глобалних решења и развоју међународних стандарда.

 

Извор: Кућа добрих вести/ЕУ Инфо центар


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија