Кућа Добрих Вести

Login

Идеја о Индији у Давосу

Оцените овај чланак
(3 гласова)

idnidjdiiadПре почетка овогодишњег самита Светског економског форуму (СЕФ) у Давосу углавном се разговарало о непрестаним снежним падавинама невиђеним током много година.

 

 

Наратив је после свечаног отварања промењен ка „идеји о Индији“. То је умногоме било заслугом највећег промотера бренда Индија, премијера те државе Нарендре Модија који је још једном привукао пажњу глобалне публике јасноћом своје визије и излагања.

 

Уопште, Индија је била веома присутна на почетку самита који је укупио око 3.000 најутицајнијих “глобалиста” света - од домаћина пријему добродошлице, послужења индијских грицкалица, до јога сесија које су одржаване у скијашком центру Давосу. Да окружење буде толико „индијско“ – допринео је контигент од 130 чланова (четврти по величини на самиту и најбројнији из Индије који је икада посетио СЕФ) делегације, међу њима шест федералних министара, али и то што је Наренда Моди био први индијски премијер на самиту после 21. године.

 

Годишњи састанак СЕФ је од 23. до 26. јануара одржан у Давос-Клостерсу у Швајцарској са темом “"Створити заједничку будућност у расцепканом свету". Представници пословне заједнице, влада, међународних организација, грађанског друштва, универзитета, медија и уметности, разговарали су о успостављању основе за вишестрану сарадњу ради одговора на политичке, економске и друштвене изазове савременог доба.

 

                                     idnadagatirir

 

Челник СЕФ о Индији

 

Уочи самита је оснивач и извршни директор СЕФ Клаус Шваб написао да  у свету дубоких и вртоглавих промена, Индија одсликава оптимизам и наду. Њена јединствена демографска дивиденда, узлазни талас предузетничког духа, прекретничке новине у многим секторима и изузетан обим храбрих и структурних реформи, учврстили су макроекономске основе и унапредили дугорочне економске изгледе те земље, оценио је угледни швајцарски универзитетски професор и социјални активиста.

 

Истовремено, по Швабу, Индија учвршћује вођство у многим светским иницијативама. “Њена предводничка улога у Париском споразуму о клими и Међународном удружењу о сунцу, те напори да постане стални члан Савета безбедности Уједињених нација и Групе за контролу ширења нуклеарног наоружања (NSG) указују на настојање да има значајнију улогу у светској политици, док се неуморно залаже да има међународни статус који би одговарао могућностима једног од главних глобалних актера”, оценио је Шваб.

 

Изузетна достигнућа Индије, упркос сложеној федералној структури државе која се простире на 3,3 милиона квадратних километара, те веома многостраног и различитог друштва од преко 1,3 милијарде људи, указују по др. Швабу да она поседује чврст институционални механизам који успешно успоставља равнотежу са свеприсутном различитошћу и исказује јединствен идентитет. Та чињеница нуди важан наук човечанству које се бори да нађе скад и напредује ка сложном мултиконцепцијском постојању. То се постиже кроз филозофију “Заједно са свима, развој за све” (Sabka Saath, Sabka Vikas), указао је челник СЕФ.

                                                              

Шваб је, међутим, приметио како упркос значајним успесима у домену привреде и друштва, у Индији опстајавају распрострањене доходовне и родне неједнакости, а велики је нескад у досегу јавних услуга између града и села. Влада забринутост због високог нивоа загађености ваздуха и обима побољшања инфраструктуре. Но, за многе од таквих изазова влада већ предузима циљане иницијативе, навео је Шваб.

 

Уопште, закључак је првог човека СЕФ да је Индија у преображају и да ће ускоро бити сила са којом треба рачунати. “Та земља ће, несумњиво имати велику улогу и утицај у обликовању наше заједничке будућности тако што ће обогатити глобалне политичке дебате и помоћи сачињавању и развијању бољих политика за напредујуће човечанство,” закључио је др. Шваб.

 

                                     indianmani

Лекције Индије

 

Стварно, по медијским извештајима, Индија је представљала светлу тачку не само под сивим небом Давоса, већ и у напуклој глобалној заједници каква је данас. Било да је реч о геополитици, економији или социјалним питањима, свет може пуно тога да научи од Индије. Својим јединственим стилом, Моди је за то пружио убедљив разлог. Било да је реч о климатској промени, борби против тероризма или заступању непротекционистичке економске политике, Моди и Индија су предњачили на самиту у Давосу.

 

 Моди лидер најбрже растуће велике привреде на свету и најмногољудије демократије је говорио са чврсте основе. Када је последњи премијер Индије био у Давосу 1997, укупан домаћи производ (БДП) те земље је био око 400 милијарди долара, а сада је шест пута већи. Одкако је Моди постао премијер у пролеће 2014, индијски БДП је растао по просечној годишњој стопи од преко седам одсто, а идуће ће бити за трећину већи него када је преузео кормило државе.

 

Убедљиви чиниоци су. такође, скорашњи скок за 30 места на листи „једноставности пословања“ агенције за бонитете Мудиз и по Међународном монетарном фонду (ММФ), пројектована стопа раста у 2018. од 7,4 посто. Ту су и недавне тешке структурне реформе -  деноминација ( 86 одсто новца у оптицају више није сматрано легалним средством плаћања) и увођење јединствене пореске стопе (GST) за подконтинентални ентитет са 29 савезних држава и седам територија Уније.

 Влада је недавно олабавила и ограничења на иностране инвестиције у неким секторима економије, укључујући трговину некретнинама i у малопродаји. Чини се да се економија опоравила од краткорочних утицаја ових реформи које су утицале да ће стопа раста БДП бити у финансијској 2017-2018. (која завршава 31. марта) око 6,6 одсто, мања од очекиване. али да је пред узлетом у блиској будућности.

                                idnaivoerkese

Поглед у будућност

 

 Моди је у Давосу казао како је циљ да номиналан (када се не одбије инфлација) БДП Индије буде удвостручен у наредних седам година, са у 2018. процењених 2.65 билиона долара.  „Инвестирање у Индији, путовање у Индију, производња у Индији постало је много лакше него раније“, рекао је премијер који очекује да привреда његове земље буде пета по величини до 2025. са БДП од преко пет билиона долара.

 

 “Пут за који се влада определила јесте – реформа, примена и преображај,” казао је премијер Моди. Он је додао и да је влада отворила врата за стране директне информације (СДИ). “Замењујемо бирократску црвену линију са црвеним тепихом," поручио је Моди, по коме глобална пословна заједница поздравља промене које је увела његова влада.

 

 Премијер је навео да су федерална и владе савезних држава почеле реформе. Поред осталог, укинуто је око 1.400 архаичних закона који су ограничавали пословни дух и привредни раст земље. “Залагање за предузетништво је омогућило да се млади претварају у ствараоце радних места, уместо да их траже,” навео је Моди.

 

Премијер је навео да је укључујући развој, циљ свих владиних програма. Такви су  Џан Дан Бођана (Jan Dhan Yojana, осигурање универзалног и прегледног приступа финансијским сервисима,„мој банковни рачун је моја срећа“), Бети Баћао Бети Падао (Beti Bachao Beti Padhao, свест о постојању социјалне помоћи за девојке, “сачувати девојчице, образовати девојчице“), или Трансфер директне користи посредством дигиталне инфраструктуре, навео је Моди.

 

                                        modidavost

 

Процене иностране и домаће

 

ММФ процењује да ће привреда Индије у 2019. порасти за 7,8 процената и да ће током ове и идуће године бити најбрже растућа велика привреда у свету. Морган Стенли очекује да ће индијска привреда у периоду 2020-2022. увећати БДП по просечној стопи од 7,3 одсто.

 

Према извештају Уједињених Нација “Светска економска ситуација и изгледи за 2018”, очекује се да ће привреда Индије убрзати и порасти 7,2 процента у овој и 7,4 процента у 2019. Раст ће бити подстицан снажном приватном потрошњом, јавним инвестицијама и структурним реформама које су у току.

 

Моћни индијски министар финансија Арун Џеитли је уверен да ће успон светске привреде помоћи Индији да остварује “нове, уобичајене” стопе годишњег расте између седам и осам одсто. Структурне реформе су привремено успориле раст привреде, али ће он бити убрзан у наступајућим годинама, казао је министар.

 

ММФ је предвидео раст светске привреде од 3.6 процената у 2017, убрзање у односу на 3.2 одсто забележених 2016. У Давосу је ММФ проценио раст међународне привреде од 3.9 процената за 2018. и 2019. Последица је то смањивања пореза у Сједињеним Америчким Државама што би требало да подстакне улагања у највећу привреду у свету и помогне њеним главним трговинским партнерима.

 

                             inianspejs

Донедавни потпредседник Националног института за преображај Индије, раније Планске комисије, Арвинд Панагарија, сматра да његова домовина има могућности да оствари стопу раста од 10 одсто, уколико реформише законе о раду и куповини земљишта. Панагарија, професор економије на њујоршком универзитету Колумбија, мисли да ће Индија одржати високе стопе раста током наредне најмање две деценије, уколико настави садашњим правцем реформи и не почне да прави грешке као у прошлости. “Потребни су јој и значајна приватизација и велика реформа јавних услуга које су недовољне за бављење тако великом поривредом као што је Индија сада,” рекао је Панагарија.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 29 јануар 2018 12:30
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија