Кућа Добрих Вести

Login

Мађарска и Србија – суседи на заједничком путу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

tramvajttztzПремијерка Србије Ана Брнабић данас је била у посети Мађарској заједно са српским министрима где се састала са председником Мађарске Јаношом Адером.   

 

Одржана је и заједничка седница две владе као и пословни форум на коме су привредници разменили искуства и увидели могућности сарадње.

 

Форум је отворила заједно са премијером Виктором Орбаном који је том приликом поручио да ће Мађарска учинити све да се убрза улазак Србије у ЕУ.

 

 

Како је рекао, земље Вишеградске четворке имају за 55 одсто већу трговинску сарадњу са Немачком, него што је сарадња Немачке и Француске.

 

 

„Ако додамо Србију и још неку мању балканску земљу, онда можемо да видимо колико ће се променити та равнотежа и да ће економски развој у наредних 10 до 15 година померити на средњу Европу“, рекао је Орбан.

 

 

На састанку је закључено да су односи Србије и Мађарске на историјски највишем нивоу, изграђени на стратешком партнерству две државе. Редовне заједничке седнице две владе су круна успешне сарадње која ће се наставити и у будућности, а Србија и Мађарска посвећене су јачању регионалне стабилности и сарадње.

 

 

„Србија изузетно цени досадашње активности и подршку Мађарске у процесу европских интеграција Србије“, нагласила је Брнабић на састанку. „Након представљања Стратегије Европске комисије о проширењу на Западни Балкан, континуирана подршка Мађарске изузетно је важна за Србију“, истакла је председница Владе.    

  

Брнабић и Адер разговарали су о унапређењу економске сарадње две земље и посебно истакли значај великих заједничких инфраструктурних пројеката који су важни за цео регион. Такође, велики потенцијал мађарских инвестиција је у области бањског туризма, имајући у виду позитивна искуства Мађарске у тој области.

 

Током дана након билетералног сусрета уследио је и пословни форум на коме су присуствовала оба премијера Ана Брнабић и Виктор Орбан.

 

                                           hungari

 

Како је премијерка истакла на пословном форуму Мађарска - Србија, највећа привредна сарадња јесте у области енергетике, која је у овом тренукту, геостратешки интерес Србије.

 

Она је захвалила Мађарској на подршци и на томе што, како је рекла, у тешким тренуцима није довела у питање наше снабдевање гасом.

 

Она је изразила очекивање да ће гасна интерконекција још да ојача, да капацитети буду још већи и најавила да ће се разговарати још о додатним уговорима у вези са складиштима гаса.

 

 

Брнабић се осврнула и на сарадњу у области инфраструктуре, истаквши да је пројекат који је на листи приоритета Србије модернизација пруге Београд-Будимпешта који се реализује са кинеским партнером, кроз иницијативу 16+1 и глобални пројекат „Један појас, један пут“.

 

 

На форуму, који су организовали Привредна комора Србије и Национална трговинска кућа Мађарске, учествовало је више од 20 српских и око 50 мађарских компанија, а осим великих компанија за учешће се пријавио и значајан број малих и средњих фирми из грађевинарства, енергетике - из области обновљивих извора енергије, агробизниса, заштите животне средине, аутоиндустрије, информационо-комуникационих технологија и других сектора.

 

Највећи до сада српско-мађарски пословни форум одржан је, у оквиру претходног заседања две владе, у Нишу, у јесен 2016. године, који је окупио више од 250 привредника из око 170 мађарских и српских компанија, у присуству тадашњих премијера Александра Вучића и Виктора Орбана.

 

Према подацима ПКС, укупна спољнотрговинска робна размена Србије са Мађарском, која је већ пет година већа од милијарду евра, прошле године достигла је готово 1,5 милијарди, што је за 18,4 одсто веаи обим међусобне трговине него у 2016. години.

                                        hunari9

Србија је у Мађарску прошле године извезла робу вредну 546,5 милиона евра, 28,3 одсто више него претходне године, што је до сада рекордна вредност извоза.

 

Порастао је и увоз из Мађарске и то за 19,14 одсто - на 942,8 милиона евра.

 

Иако је српски извоз у последњих пет година удвоструеен, а покривеност увоза извозом порасла са 33,8 одсто у 2012, на 58 одсто у 2017. години, српску привреду у размени са Мађарској оптерећује константан дефицит, који је прошле године износио 396,3 милиона евра.

 

Споразуми

 

Представници влада Србије и Мађарске потписали су данас у Будимпешти, девет медјудржавних споразума у различитим областима, а потписан је и један споразум у приватном сектору, у присуству премијера две земље Ане Брнабић и Виктора Орбана.

 

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и министар унутрашњих послова Мађарске Шандор Пинтер потписали су измене Споразума о заједничкој граничној контроли у друмском, воденом и железничком саобраћају.

 

Парафе на Споразум о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктурних пројеката ставили су потпредседница српске владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и потпредседник владе и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

 

Годишњи план рада за 2018. годину, који представља анекс Меморандума о разумевању између влада Србије и Мађарске о стручној помоћи за преговоре о приступању Србије ЕУ, потписали су министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић и Петер Сијарто.

                                         sarcevic

Министар пољопривредне Бранислав Недимовић потписао је два споразума и то Писмо о намерама о пољопривредно-прерађивачкој сарадњи са мађарским колегом Шандором Фазекашем, као и Меморандум о разумевању у области заштите потрошацца и тржишног надзора са мађарским министром за национални развој Миклошем Шестаком.

 

Потписан је и споразум у области науке и образовања, па су министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарццевић и Петер Сијарто парафирали Програм сарадње у области образовања, науке и културе измедју две владе за период од 2018. до 2020. године и План рада Програма просветне, културне и науццне сарадње за 2018-2020 годину.

 

Меморандум о сарадњи у области запошљавања између српског Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и мађарског Министарства за националну економију потписали су министар за националну привреду Михаљ Варга и министар за рад Зоран Ђорђевић.

 

У области одбране, закључен је Мемораднум о разумевању два министарства о сарадњи у области израде војних мапа и размене материјала и података за потребе израде војних мапа, који су потписали мадјарски министар одбране Иштван Шимицко и државни секретар у Министарству одбране Србије Александар Живковић.

 

Такође, директор мађарског Државног трезора Јозеф Месарос и помоћник директора Управе за трезор Србије Саша Ћелић потписали су Споразум о сарадњи трезора две државе.

 

Поред међудржаних споразума, потписан је и један споразум у приватном сектору и то Меморандум о разумевању око оснивања компаније у Ариљу путем заједничког улагања.

 

Меморандум, који се односи на формирање заједниццке компаније мадјарске и српске приватне фирме за производњу и прераду малина у Ариљу потписали су Мелинда Тотмартон из мађарског "Хоризон Фуд" и Милан Станић из Србије, власник "Милан Станић доо".

 

Извор: Кућа добрих вести/Влада Србије


Последњи пут измењено петак, 09 фебруар 2018 23:59

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија