Кућа Добрих Вести

Login

Светска привреда у Години Пса

Оцените овај чланак
(2 гласова)

vjsmdseeБЕОГРАД - Човечанство је 16 . фебруара ушло у Годину Пса, према Лунарном календару. У западњачком начину изражавања “пас”је комерцијални израз за нешто прилично лоше – рецимо пасје нагодбе могу да означавају мало учешће на тржишту зреле економије, које не производе велику зараду нити захтевају значајна улагања.


“Не могу да се сетим када је све било овако опуштено, можда 2006,” изјавио је познати амерички економиста Кенет Рогоф на маргинама Светског економског форума у Давосу у јануару. То је била пророчанска примедба с обзиром на нагле корекције тржишта акција наредног месеца.


Како пише хонгконгшка интернет публикација Недеља у Кини (WiC), Рогофљев осећај за већ виђено поклапа се са повратком Јупитера током своје путање око Сунца у исту позицију као и 2006. WiC анализира кључна пословна кретања у Народној Републици Кини, а његов корпоративни спонзор је седма у свету највећа банка, HSBC.


Кинески хороскоп


Кинеских 12 хороскопских знакова поклапају се са Јупитеровом орбитом око Сунца, што чини 12 година на Земљи. Кинески календар означава 2006. и 2018. као Године Пса – који долази после Петла, а пре Свиње. Ту су још пацов, биво, тигар, зец, змај, змија, коњ, коза, мајмун и прасе.


У кинеској астрологији нису само хороскопски знаци ти који одређују нечију личност. Сваким од 12 знакова из хороскопа влада један од пет природних елемената: метал, вода, дрво, ватра и земља. Ти природни елементи означавају примарна стања стално мењајуће енергије и концептуално прожимају многе од старих конеских пракси као што су медицина, борилачке вештине и фенг шуи.

 

                                       paspseto

 

Предвиђања


Током претходне Године Пса, ствари су изгледале сувише добро да би биле стварне. Тржиште некретнина у Сједињеним Америчким Државама је било на врхунцу. Незапосленост је била на ниском нивоу. Индустријски просек Дау Џонс је први пут пробио 12.000 поена. Но, уз све то су ишли огромни дугови домаћинстава и владини дефицити, што је две године касније довело до “велике рецесије”.


За разлику од тога, у 2006. је НР Кина направила неколико снажних пробоја. Пет година пошто се придружила Светској Трговинској Организацији ова држава је претекла Јапан и постала земља са највећим страним резервама на свету. Завршила је, такође, прву рунду банкарских реформи тако што је њена највећа банка – Индустријска и комерцијална банка Кине (ICBC) – дошла на листу Хонгконгшке и Шангајске берзе.


Пошто је 2017. завршена скоком цена на финансијским тржиштима, а геополитичке тензије су углавном обуздане аутори у WiC се питају да ли треба бити забринут због економског окружења које поново постаје нестварно добро? Одговор о Години Пса су им дали хонгконгшки мајстори фенг шуија.


Година 2018. ће бити година“узајамног деловања”којом ће управљати елемент“ватре”, према мајстору Ли Куи-мингу. Ли сматра да ће у првом полугођу у глобалној економији бити мртва сезона, са тенденцијом раста у другом. Предвиђа да ће велике компаније отежано функционисати, али да ће мала и средња предузећа цветати.


Ли је нарочито забринут због сектора финансијских услуга јер“ватра”обуздава “метал”који је зодијачки знак поменутог сектора. “Велике банке ће претрпети озбиљне недаће и постаће троме”. Интернет компаније ће, насупрот томе, напредовати јер су у хармонији са елементом “ватра”. Компаније које се баве некретнинама ће, такође, имати срећу јер ће“ватра” ојачати њихов главни елемент “земљу”.


Ли сматра да тржишта капитала највероватније неће остати еуфорична. “Делује као да америчке акције и даље могу да расту, али то веома зависи од оптимизма за рефоме пореског система председника (Доналда) Трампа. Тржиште ће претрпети оштру корекцију уколико та политика буде неуспешна,”казао је Ли, предвиђајући да ће октобар бити најгори период за берзу ове године.


Годинe Пса су биле променљиве среће за бизнисмена Трампа


За медије у НР Кини је интересантно да је председник Трамп рођен 1946, у Години Пса. Трамп је рођен исте године када и бивши председници Џорџ Буш Млађи и Бил Клинтон, а са њима дели и исти кинески хороскопски знак. Кинески зналци хороскопа очекују да ће 2018. бити срећна година за Трампа све док је искрен и веран својим пријатељима, “и док непрестано лаје”. Наиме, кинеска ономатопеја за пса је “ванг…ванг…ванг” (汪,汪,汪), што звучи исто као “вонг“ или “ванг” (旺, 旺,旺), а представља напредак.
У принципу, за појединца ће године које су у складу са знаком у коме су рођени, вероватно бити судбоносне. То значи да рођени у Години Пса треба да предузму мере како би током ње изашли на крај са потенцијалном злом срећом.


Уверење да су Године Пса склоне да буду злокобне за рођене током ње изгледа да важи за Доналда Трампа. Рођен 1946, Трамп - за кога се сматра да је најславнији живи Пас – појавио се на Форбсовој листи најбогатијих 400 Американаца, 1982 (Години Пса) када је његова имовина достигла 100 милиона долара. Но, 12 година касније нашао се на ивици банкрота и морао је да прода некретнину на Менхетну у Њујорку да би дошао до средстава. Онда је 2006, као 60-тогодишњак поново постао отац пошто му је супруга Меланија родила сина Барона.


Отуда се у WiC питају да ли ће ова Година Пса бити изазовна – попут 1994. – за председника САД који ће у јуну напунити 72.“Трампа ће пратити веома лоша срећа у Години Пса“, одговорио је угледни хонгконгшки мајстор фенг шуија Јунг Тин-минг који своје пророчанске технике заснива на И-Чингу (или Књизи промена). Можда ће имати тешкоћа у спровођењу својих политика, а његова популарност ће достићи рекордну нискост“, казао је Јунг који у прорицању користи корњачину шкољку.

 

                                              ZMAJDDD                                                 
Општи тренд по мајсторима фенг шуија


Мајстор фенг шуија Ли, опет, је истакао да ће политика бити главни покре-тач тржишта у 2018. Уколико односи између САД и Северне Кореје буду погоршани, злато ће поново постати најцењенији капитал. Међутим, долар ће и даље бити потцењен, јапански јен ће остати стабилан, а евро и британска фунта ће флуктуирати, са тенденцијом губљења вредности. Ни цене нафте не обећавају много.


Друга највећа привреда света, НР Кина ће и даље бележити раст, упркос ширем успоравању, сматра Јунг. Убрзање ће бити нарочито између априла и октобра и измрестити доста добрих вести.


Јунг је казао да ће се кинеске девизне резерве даље увећавати током 2018, пошто ће зараде из иностранства више притицати у земљу, а централна влада ће, такође, продати своје акције. Биће уведене оштре мере према спекулативним инвестицијама у иностранству. “Кина ће доминирати у међународној трговини и стицати већу корист од тога него раније“, казао је Јунг.
По Јунгу, ситуација ће ове године бити веома повољна за руководство НР Кине које неће имати много тешкоћа у примени своје политике. “Централна влада ће мобилисати доста ресурса да би побошљала живот људи и одржала своја обећања,” казао је Јунг додавши да ће се ове срећне околности оштро разликовати од оних у САД.

 

 

                                                         TRAMPKUCA

 

Привреда НР Кине и Години Пса


Јунгов хороскоп такође сугерише да ће председник НР Кин Си Ђинпинг учврстити положај. У томе ће му нарочито помагати неко ко је удружен са “змајем”, сматра Јунг.


WiC преноси да би то могао да буде Лиу Хе, рођен 1952, два дана пред почетак Године Змаја. Лиу је у новембру 2017. на конгресу Кинеске комунистичке партије (ККП) изабран у Политбиро. Распрострањено је мишљење да ће од марта бити заменик премијера НР Кине, те би могао да надгледа економску и финансијску политику наредних пет година.


Лиу, према медијима познаје председника Сија још од младих дана, а образован је и на Харвард универзитету у САД. Сматрају га једним од архитеката кинеских реформи микро-економских политика ради ефикаснијег деловања тржишта и индустрија како би допринели бржем расту укупног домаћег производа.


У јануару је на СЕФ Лиу казао да ће НР Кина прославити 40 година од отварања свог тржишта према свету тако што ће објавити нове и још дубље реформе, нарочито у сектору производње. Привредне реформе у НР Кини су инаугурисане у децембру 1978, када је КПК предвођена Денг Сијаопингом (1904-1997.) дозволила сељацима да продају вишак производа, а касније да, ван комуна, обрађују дугорочно унајмљену земљу.


WiC помиње да би НР Кини у сарадњи могао да значи и француски председник Емануел Макрон, чије име на кинеском значи “коњ који надвладава змаја”. Макрон је у јануару био у државној посети НР Кини која је потврдила “специјално стратешко партнерство” две државе.

 

Као и увек, у свему има доброг и лошег. Упркос свим повољностима, у НР Кини су током Године Пса могуће природне непогоде, попут земљотреса, епидемија и штете на усевима услед коришења хемикалија, упозорио је мајстор Јунг.

 

 

                                                                          godinapsa1

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 15 март 2018 20:18
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија