Кућа Добрих Вести

Login

Из живота речи и језика

Оцените овај чланак
(1 Глас)

books-and-globeСваки језик има своје речи и њима се означавају различити појмови, па се чланови једне заједнице, помоћу тих речи, лакше разумеју. Осим речи, језици садрже и фразе, које су настајале током историје. При преводу са неког језика, речи је много лакше превести него фразе.

Добра вест је да је велики број фраза исти у многим језицима, па се људи ипак могу размети. Иза сваке фразе стоји нека прича, односно догађај. Ево неких од њих:

 

Играти по нервима: Кад су давни лекари открили нерве у организму човека, назвали су их по струнама музичких инструмената - nervus. Одатле је израз „играти по нервима“.

igra-po-nervima

 

Мирише на тамјан: Према хришћанском обичају, човека на самрти, свештеник исповеда, причешћује и кади тамјаном. Да би се означио човек на умору, или уређај на издисају, усталила се изрека „мирише на тамјан“.

tamjan

 

Плава крв: Шпанска краљевска породица и дворјани су се поносили што се никад нису мешали са маварима, који су дошли из Африке. Њихова кожа је била светла и на њој су се виделе плаве вене, па су себе назвали „плава крв“, што је прихваћено у Европи као израз за означавање аристократије.

plava-krv

 

Ја сам чајник: Десетак година, после другог светског рата, руски скијаши су постигли велики успех на једном такмичењу. Позирали су московском новинару, држећи усправне скије у једној руци и подбочивши се другом руком о кук. Новинар је објавио чланак, уз коментар да су они врхунски скијаши, али да са позирањем немају појма и да на сликама личе на чајнике. Народу се то допало и од тада се они, који немају појма о нечему, називају „чајници“. Израз се користио у земљама СССР, а после деведесетих, с миграцијом грађана бившег СССР, пренео се и у друге европске земље.

cajnik

 

Новац не мирише: Син римског императора Веспасиана је замерио оцу што је увео порез на јавне тоалете. Император му је показао новац од тог пореза и упитао да ли тај новац мирише. Син је одговорио одрично, а остала је изрека: „новац не мирише“.

novac

 

Новинарска патка: „Један научник је купио 20 патака и наредио да се једна исече на мале комадиће, па је њима нахранио остале патке. После неколико минута је тако поступио и са другом патком, па са трећом и тако, све док није остала само једна, која је, на тај начин, појела 19 својих сродница“.

Ту причу је објавио у новинама белгијски хумориста, да би се насмејао лаковерној публици. Од тада се лажљиве новости називају „новинарске патке“.

patke

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено четвртак, 05 децембар 2013 18:26
Снежана Лукић

Туристички водич из Београда и аутор блога blogsnelle.blogspot.com.
Воли комуникацију са људима и успешно је води на три језика. Заговорник је размене знања и искустава и мисли да је Интернет за то идеалан.
Приступила пројекту "Кућа добрих вести" јер сматра да је велико задовољство чинити лепе и хумане ствари.

Више из ове категорије Шест шешира за размишљање »

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија