Кућа Добрих Вести

Login

Шест шешира за размишљање

Оцените овај чланак
(6 гласова)

sesirrrrБЕОГРАД - Једно од најзапаженијих предавања на конференцији „Квантни скок“ било је оно које је држао теоретичар иновација и креативног мишљења Едвард де Боно, који је поручио да је креативност, која може и да се научи, веома битна за напредак економије било које земље.

Боно је истакао да је креативно мишљење основна људска способност и да различитим техникама размишљања може много да се постигне у економији, укључујући и раст запослености.
Метод "Шест шешира", или паралелно мишљење, који је осмислио Боно, може се користити, на различите начине, а између осталог и за унапређење тимске продуктивности и комуникације, побољшање производње и управљање пројектима, истраживање различитих ситуација или проблема

Према др Едварду де Бону традиционалне методе размишљања су већ вековима непромењене. Док су ове методе биле моћне у односу на релативно стабилни свет више нису одговарајуће у свету који се брзо мења, у свету данашњице коме су нове идеје и нови концепти преко потребни. 

Све до данашњих дана, аргумент и критичко размишљање представљају основу нашег уобичајеног размишљања. Најочигледнији облик овог типа размишљања срећемо на суду, када адвокат оптужбе заузима једну страну аргумента, а адвокат одбране другу. Сваки појединачно настоји да докаже да онај други није у праву.
Аргумент има своје место и он је веома користан „алат“ за размишљање, али као главни „алат“, аргумент је потпуно неадекватан.

Аргументу недостају конструктивна и креативна енергија, као и енергија обликовања. Истицање мана може довести до благог побољшања, али то неће створити нешто ново.
Данас у послу, као и у свему другом, постоји огромна потреба за конструктивношћу и креативношћу, за решавањем проблема и отварањем нових могућности.
Паралелно размишљање
Паралелно размишљање је алтернатива аргумента, јер је у процесу стварања традиционални аргумент потпуно бескористан. Код паралелног размишљања свако износи своје мисли паралелно са другима, при том не нападајући мишљење других.
Метод „Шест шешира“ за размишљање је практичан начин за спровођење паралелног размишљања. Овај метод је од фундаменталне важности, јер по први пут имамо практичан метод за конструктивно размишљање. Сада имамо конструктивнију алтернативу за аргумент, или бесциљну дискусију.
Код традиционалног начина размишљања сукобљавањем, две особе су у конфликту. Свака страна се труди да искритикује тачку гледишта оне друге стране. Метод шест шешира омогућава паралелно размишљање. Тада обе стране заједно „носе“ шешире током испитивања свих околности неког случаја. Конфронтација се замењује кооперативним истраживањем субјекта.

Већина грешака направљених у послу су резултат одлука донетих на основу лошег начина размишљања, превиђајући факторе ризика. Погрешна информација је узета као чињеница. Идеје се „убију“ прерано. Профит није остварен - клијенти немају представу зашто би прихватили ваша нова настојања и труд. Промене имају супротан ефекат.

 

Процеси и алати „Шест шешира за размишљање“

Када чланови тима користе „Шест шешира за размишљање“, они вежбају паралелно мишљење – сви користе исти алат у исто време и за исти изазов. Ово убрзава дискусију штедећи свима време. Укључивањем јединственог начина размишљања сваког појединца, обезбеђује се примењивање бољег решења које је добро осмишљено и поткрепљено.
Ако се тим обучи за употребу „Шест шешира за размишљање“, добиће процес и доказане алате за учествовање у продуктивном размишљању на састанцима, као и за самостални рад на пројектима. Свако може приметити мерљиви напредак у практичним решењима која су развијена и која се могу применити, писаним извештајима, предлозима, и -мејловима који преносе јасне, конкретне, избалансиране и потпуне мисли.

Алати Шест шешира за размишљање

Плави шешир - Контрола процеса. Управљање размишљањем.
Бели шешир - Подаци, информације, чињенице – познате и потребне
Зелени шешир – Креативност. Идеје. Алтернативе. Решења. Могућности.
Жути шешир – Користи са рационалном подлогом. Оптимистичко становниште. Плус поени.
Црни шешир – Процена ризика. Могући проблеми. Опасност. Тешкоће.
Црвени шешир – Предосећај. Инстикт. Интуиција. Осећаји.
Више о шеширима прочитајте ОВДЕ.

Ко је Едвард де Боно?

Едвард де Боно је председавао специјалним самитом добитника Нобелове награде на којем је сврстан међу 250 људи који су највише допринели човечанству.
Око 750 хиљада менаџера, из великих компанија из целог света, обучавали су се помоћу његових техника креативног мишљења и иновација, а међу тим великанима међународног бизниса су, између осталих, пословни људи из америчког Боинга и Џенерал моторса, финске Нокие, немачких фирми Сименс и Бош, као и велике финансијске компаније попут Голдман Сакс-а.
Овај експерт је професор на више престижних светских универзитета, а познат је, осим по поменутој техници "Шест шешира за размишљање", и по "Алатима мишљења за директну пажњу", а творац је и концепта "Бочно размишљање".

                                                                                                                       Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 06 октобар 2013 14:28
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија