Кућа Добрих Вести

Login

Иницијатива за права особа са менталним инвалидитетом – борба за боље сутра

Оцените овај чланак
(1 Глас)

mdrisБЕОГРАД – Иницијатива за права особа са менталним инвалидитето (MDRI-S) одржаће у уторак 4. септембра конференцију за новинаре у Прес центру УНС-а конференцију за новинаре са намером да представи кршења основних права особа са инвалидитетом у Извештају ЕУ о напретку Србије.

 

На конференцији ће бити представљено стање права особа са инвалидитетом у контексту придруживања Србије Европској унији.

 

Ово организација цивилног друштва директно доприноси садржају Извештаја о напретку, те стога настоји да скрене пажњу на ургентне проблеме особа са инвалидитетом у Републици Србији и представи их релевантним фактором у процесу придруживања.

 

У посебном фокусу конференције су ускраћивање основних права особама са менталним инвалидитетом, насиље над женама и девојчицама у институцијама социјалне заштите, неравноправност пред законом, угрожавање права деце са инвалидитетом, приступ образовању, услугама, тржишту рада, али и предложени Нацрт закона о изменама и допунама Закона о социјалној заштити.

 

На конференцији ће бити речи и о следећим темама:

 

- Како унапредити ниво остварености права особа са инвалидитетом у Србији?

 

- Како процес придруживања Европској унији може допринети побољшању статуса особа са инвалидитетом?

 

- Да ли су предложене измене Закона о социјалној заштити у складу са вредностима Европске уније по питању друштвене инклузије?

 

На конференцији ће говорити тим овог удружења и Милан М. Марковић - шеф Тима за људска права УН у Србији.

 

Више средстава за особе са инвалидитетом у следећој години

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састао се протекле седмице са представницима 52 предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом у Републици Србији, где је најавио повећање буџета за подршку предузећима за 2019. годину и доношење Правилника којим ће се ближе дефинисати доделасредстава државне помоћи путем јавних позива за побољшање услова рада у предузећима.


Ђорђевић је, као што је почетком године обећао, нагласио да настоји да обезбеди знатно већи буџет намењен предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом за 2019. годину, чиме ће се допринети оснивању нових предузећа и створити услови за отварање нових радних места на којима ће бити запослене особе са инвалидитетом.
„Ресор на чијем сам челу улаже максималне напоре како би особама са инвалидитетом омогућио боље услове за живот и рад. Још једна новина која нас очекује у наредној години је Правилник о додели средстава државне помоћи путем јавних позива за побољшање услова рада и то за период од три године. Њиме ће бити дефинисане могуће опције државне помоћи по наменама, услови и врста помоћи за сваку од опција, те ће на тај начин предузећа бити информисана о битним елементима и критеријумима од значаја за доделу средстава предузећима по јавним позивима за трогодишњи период. Правилник ћемо сачинити у сарадњи са Одељењем за контролу државне помоћи Министарства финансија и надамо се да ће знатно унапредити положај запослених особа са инвалидитетом“, рекао је Ђорђевић.


Министар је истакао да је једна од актуелне помоћи која је усмерена ка предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, рефундација трошкова плаћеног репроматеријала, чиме предузећа стичу економску предност, а за ове намене у 2018. години Министарство је обезбедило 250 милиона динара.


„За ову врсту помоћи смо се одлучили на основу изјашњења 80 одсто предузећа приликом расписивања првог јавног позива у марту 2018. године, која су истакла да је приоритет за финансирање репроматеријал. За рефундирање трошкова плаћеног репроматеријала непосредно повезаног са делатношћу предузећа, а сагласно одобрењу за спровођење мера и активности професионалне рехабилитације, добили смо и сагласност Министарства финансија“, рекао је Ђорђевић.


Министар је нагласио да је циљ Министарства да подстакне предузећа да запошљавају особе са инвалидитетом, као и да ће им држава пружити помоћ у томе издвајајући све више средстава из буџета и додао да су ови састанци постали пракса, како би се заједно радило на унапређењу система.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 01 септембар 2018 15:40

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија