Кућа Добрих Вести

Login

Седмодневни изазов Eat Smart Challenge– храните се здраво

Оцените овај чланак
(1 Глас)

hranasutrasnjiceУ оквиру пројекта „Храна сутрашњице“ (Food for Tomorrow) који спроводи Шведски институт, амбасада Шведске организује седмодневни онлајн изазов о здравој исхрани. О чему је реч?

 

Начин на који узгајамо, транспортујемо, производимо, конзумирамо и бацамо храну има огроман утицај на нашу планету. Управо због тога Шведски институт је заједно са локалним партнерима у више од 40 земаља покренуо изазов „Eat Smart Challenge".

 

Намера је да се свако инспирише да размисли о храни кроз седам изазова који ће се обављати онлајн од 8. до 14. априла на платформи и на Eat Smart Challenge фејсбук страници.

 

Поводом изазова који почиње данас, у резиденцији амбасадора представљен је овај пројекат и посетиоци су упознати на који начин сваки човек може да учествује у очувању планете, а да истовремено брине и о свом здрављу и исхрани.

 

„Чињеница је да то како и шта једемо може променити свет. Агенда 2030 каже да бисмо се хранили здраво морамо имати чисту воду, чисто земљиште и чист ваздух, као и фокус на одрживости у производњи хране. Овај изазов је доказ да свако може да учествује и да допринесе промени света размишљајући о томе коју врсту хране конзумирамо - да ли је то органска храна локалних произвођача или је, напротив, пуна пестицида и шта таква храна чини нашем здрављу“ рекао је заменик амбасадора Шведске Јуаким Верн.

                                                juakimverm

 

У оквиру представљања пројекта, кувар амбасадора Шведске Ларс Екберг показао је присутнима начине на који могу припремати јела без остатака и бацања, а у циљу здраве исхране и мањег загађења окружења, што и јесте циљ седмодневног изазова Eat Smart Challenge.

 

Наша исхрана утиче на наше здравље. Гојазност и други проблеми као последица лоше исхране постали су водећи здравствени проблеми широм света у земљама у којма постоје вишкови хране. Иако се глобално баци око 30% произведене хране стотине хиљада људи на свету гладује.

                                               kuvarlarsekberg

 

На више од 35% земљине површине човек узгаја разне врсте житарица које током раста добијају ђубриво и пестициде. Пољопривреда троши чак 70% укупне воде коју човек потроши, а трећина произведене хране се баци. Одржива производња подразумева мање пестицида или органски узгој и троши мање воде, чиме не погодује само планети, већ и нашем здрављу.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 07 април 2019 21:47

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија