Logo
Одштампајте ову страницу

Конференција "Моје тело, моја права"

Оцените овај чланак
(1 Глас)

LOOOOOGАсоцијација за сексуално и репродуктивно здравље – СРХ организује 19. јуна са почетком у 12 часова конференцију за новинаре на тему „Моје тело моја права”, у Прес центру УНС-а.

 

На догађају ће бити презентован пројекат „Оснаживање и знање као покретач целоживотног репродуктивног здравља младих Ромкиња“.

 

Асоцијација за сексуално и репродуктивно здравље – СРХ Србија, заједно са државним институцијама, здравственим, социјалним и локалним самоуправама започиње пројекат „Моје тело моја права” – који се тиче репродуктивног здравља младих Ромкиња, са циљем да се едукују, оснаже и науче да правилно планирају породицу. Пројекат је део глобалног пројекта „МСД за мајке“, који финансира компанија „Merck Sharp & Dohme“ (МСД), траје три године и спроводи се у Србији, Бугарској и Румунији.

 

Присутнима ће се обратити:

 

- Александра Сремчев, менаџерка пројекта, СРХ Србија

- Проф. др Славица Ђукић Дејановић, Министарка без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику

- Др Снежана Пантић Аксентијевић, Министарство здравља

- Небојша Шкуљец, Merck Sharp & Dohme,директор

- Биљана Јовановић, вршњачка едукаторка - Београд

 

Пројекат је подржан од стране Међународне федерације за планирано родитељство – IPPF, а поред едукације, бавиће се правима Ромске популације, повећањем доступности и квалитетом здравствених услуга у области сексуалног и репродуктивног здравља, као и превенцјиом нежељених, нарочито малолетничких трудноћа. Реализација пројекта у Србији, који се спроводи у Београду, Обреновцу, Зајечару и Пироту обухвата сарадњу са партнерским организацијама, здравственим установама и локалним самоуправама.

 

Поред подизања нивоа информисаности, приступа здравственој заштити, едукативним материјалима, контрацептивним средствима, пројекат подразумева и континуирану активност 20 обучених “вршњачких едукатора”, који ће бити подршка младима у ромским заједницама и пружати им сву неопходну помоћ и информације од значаја за сексуално, репродуктивно здравље и правима која им припадају.

 

Такође, биће креирана и бесплатну апликацију за мобилне телефоне на српском и ромском језику, која ће на савремен начин пружити информације о сексуалном, репродуктивном здрављу и правима, контрацепцији, планирању породице, превасходно намењену младима од 16 до 25 година.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/УНС


Последњи пут измењено уторак, 18 јун 2019 14:26
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015