Logo
Одштампајте ову страницу

Савети експерата: Асепсол не убија коронавирус

Оцените овај чланак
(2 гласова)

divandannnnnnОвих дана нећете претерати чак и ако можда помислите да опсесивно чистите све и свуда. У складу са ситуацијом, потребно је да неке навике, у вези са хигијеном и дезинфекцијом, променимо и будемо што детаљнији. Важно је да се хигијена сваког дана и у сваком дому дигне на „трећи степен“.

Мноштво корисних информација и савета у „РТС ординацији“ дао је проф. др Горан Белојевић, специјалиста хигијене.

 

Није важна врста сапуна

 

Није важно каквом врстом сапуна перете руке. Сваки сапун је добар, само ако се добро држи. Чврст сапун се држи на металној решетки, мора бити сув, никако влажан и у некаквој посуди јер ту могу да се развијају вируси. Течни сапун треба да буде у контејнеру, у посуди, како не би имао спољни контакт са рукама.

 

Препорука је прање руку у трајању од 20 секунди, а пошто људи можда не знају колико је то времена, онда се препоручује да се у себи отпева „Данас нам је диван дан". Кад отпевате целу песму, прање руку је готово.

 

Није неоподно после прања руку примењивати алкохол. Алкохол је згодан за примену као и влажне марамице, или гел, који је мало скупљи. Алкохол се може користити тако што се мањом количином из бочице истрљају руке. Када сте у кући, ипак је најбоље добро опрати руке. Увек је боље добро опрати руке него трљати алкохолом прљаве руке, на пример. Најбоље је у сваком случају и једно и друго, и прање руку и алкохол.

 

Не користите асепсол

 

Асепсол није ефикасан против вируса. Против вируса се користи 70-постотни алкохол или било који хлорни препарат. Препорука је да то буде жавелска вода – натријум-хипохлорит.

 

Он је припремљен за употребу у готовом раствору, а може се правити и мешањем са водом у препорученој пропорцији (прочитајте упутство). Може се користити за дезинфекцију руку и предмета.

 

Ципеле остављајте испред врата

 

Препарате са хлором не треба користити на пример за дезинфекцију ципела јер ће их оштетити. Најједноставније је сунђером прећи преко ципеле, и онда испрати сунђер.

 

Ако је у тој прашини било вируса, они ће отићи са склоњеном прашином. Нема смисла дезинфиковати ципеле, а најбоље је оставити их испред врата јер се на ђоновима сакупљају прашина и вируси.

 

Извор: РТС/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 24 март 2020 19:37
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015