Кућа Добрих Вести

Login

Шта када не можеш да контролишеш ситуацију?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

besancovekkkkУ време када наш живот иде неким устаљеним током и све је мање-више како треба, мислимо да све можемо да исконтролишемо и максимално се трудимо да то и радимо. Јер ми смо "in charge“.

 

Ми потпуно управљамо околностима. Менаџујемо. Поздрављамо се узајамно питањем "Све под контролом?". Подижемо палац и климамо главом у знак одговора. Улажемо силну енергију и нервирамо се када нешто не испадне по нашем плану.

 

Онда дође време као ово сада па нас подстакне да се присетимо једне молитве која каже:

Боже,

Дај ми снаге да прихватим оно што не могу да променим,

Храбрости да променим оно што могу и

Мудрости да разликујем ово двоје.

 

Један од основних елемената унутрашњег лидерства и владања собом који би свакако било добро да усвојимо и применимо је да направимо разлику између онога на шта можемо да утичемо и онога на шта не можемо. И да се сходно томе и понашамо.

Ево нам сада прилике да навежбамо да не губимо време и енергију на оно што је ван наше зоне утицаја. Уместо тога можемо да преузмемо потпуну одговорност за себе, свој живот и своје поступке и адекватно одговоримо на ситуацију у којој смо се нашли.

Ни пандемију, ни вирус ни последице ове ситуације не можемо да контролишемо. Они су ту. Не помаже нам да се секирамо, да се правимо паметни, да бистримо теорије завере, беснимо, западамо у панику, константно пратимо вести и шерујемо „информације“ из непроверених извора.

                                           kreiranjeuspeha34343434      

 

Оно што можемо да контролишемо и што можемо да променимо је начин на који реагујемо на ситуацију. Наравно да треба да се понашамо по упутствима стручњака, али постоји још нешто што можемо да урадимо а то је: Сваки пут када приметимо да почнемо да се нервирамо, бринемо, паничимо или свађамо, можемо да одлучимо да ту несвесну реакцију заменимо свесно креираним одговором на догађај или ситуацију, са становишта одрасле, свесне и одговорне особе. Јер није важно каква је ситуација и шта други раде. Важно је шта ми радимо и како одговарамо на ситуацију и делање других.

 

Да бисмо ово постигли, довољно је да обратимо пажњу на себе и своје понашање и да сваки пут направимо свестан избор како ћемо да одговоримо на ситуацију. Јер између сваког стимулуса и нашег одговора или реакције на њега, имамо на располагању делић секунде у којој можемо да одлучимо или изаберемо шта ћемо да кажемо или урадимо.

 

Тако ћемо све почети да све чешће одговарамо на ситуацију из позиције свесне и одговорне особе уместо да реагујемо на њу на основу кондиционирања и (углавном непријатних) искустава из прошлости. Што више обраћамо пажњу на себе и своје понашање и што више радимо, несвесних реакција ће бити све мање.

 

Извор: Креирање успеха


Последњи пут измењено уторак, 24 март 2020 20:09

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија