Кућа Добрих Вести

Login

Биће довољно медицинског алкохола за здравствене установе и апотеке

Оцените овај чланак
(1 Глас)

alkoholfdfdfdfdfПочетком наредне седмице очекује се потпуна стабилизација у снабдевању тржишта aлкохолом, домаћи произвођачи редовно снабдевају здравствене установе и апотеке, а повећана тражња за овим производом и стварање залиха, у протеклом периоду, створили су утисак несташице.

 

Како истичу произвођачи, фабрике раде у три смене, није било прекида ни у производњи ни у испоруци, и у потпуности могу да задовоље захтеве домаћег тржишта.

 

Привредна комора Србије у свакодневном је контакту са нашим произвођачима етанола итрудимо се да им помогнемо око набавке сировина и енергената, односно, мазута, рекао је Драган Стевановић, секретар Удружења за хемијску, гумарску и индустрију неметала ПКС. Ситуација на тржишту, изазвана повећаном тражњом за свим дезинфекционим средствима, па и медицинским алкохолом полако се смирује и ускоро очекујемо потпуну нормализацију, додаје Стевановић.

 

Миле Богдановић, директор компаније ПАН АЛКО СИСТЕМ, Београд, истиче да је стабилна производња, да ова компанија свакодневно испоручује тржишту алкохол и да није било прекида у испоруци. Набавили смо меласу, производња је организована у три смене и наши дневни капацитети су око 25.000 литара алкохола, објаснио је Богдановић.

 

Компанија SWAN LAKE, Ковин, производи етанол из меласе од шећерне репе и кукуруза. „Имамо регистровану производњу концентрованог етанола 96 одсто, разблаженог етанола 70 одсто, биоцидног производа на бази етанола 70 одсто и биоцидног средства за дезинфекцију руку. Ми радимо у три смене, седам дана у недељи, свих 30 дана у месецу. Имамо велике захтеве са свих страна да испоручујемо наше производе“, објашњава, Зоран Радуловић из ове компаније.

 

Појачана потрошња свих средстава за дезинфекцију, па и алкохола, по његовим речима, утицала је на енормну тражњу у кратком временском року.

 

„Мишљења смо да производња алкохола у Србији потпуно задовољава наше потребе, али је проблем што су тренутно сви одједном послали захтеве за испоруком, па се ствара утисак да га нема довољно“, додаје Радуловић и истиче да је веома значајно да се произвођачима омогући куповина меласе од шећерана за којом је велика потражња, што би омогућило компанији да додатно увећа производњу.

 

У производњи са кукурузом као сировином, SWAN LAKE може да произведе месечно укупно око 280.000 до 300.000 литара алкохола свих концентрација.

 

Дневни капацитети новосадске компаније REAHEM су око 4.000 литара алкохола, а како истичу у овој фирми потражња купаца је огромна, а имају потребу за набавком сировина меласом и кукурузом.

 

Републичка дирекција за имовину од компаније NAVIP преузела је око 350.000 литара белог вина за дестилацију које ће Вино Жупа из Александровца прерадити у алкохол јачине 75 процената који ће бити испоручен болницама. Дирекција за имовину ће још једну количину алкохолних дестилата, стечених из пореског поступка у државну својину ставити на располагање ради даље дестилације у медицински алкохол, све у хитном поступку у сврху борбе против новог вируса корона.

 

Чланови Групације произвођача јаких алкохолних пића ПКС иницирали су и организовали анкетирање чланица - дестилерија о могућим количинама алкохола које би донирали за прераду у алкохол јачине 75 одсто за потребе болница и здравствених установа. Дестилерије су спремне да донирају око 11.300 литара воћних дестилата просечне јачине око 60 одсто. За донације су се пријављивале и мање дестилерије које су понудиле и ракију спремну за продају само да помогну у тешким тренуцима.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија