Кућа Добрих Вести

Login

Домаћа платформа за брзу размену порука између медицинских радника

Оцените овај чланак
(2 гласова)

medicinaradncid343434343Платформа за брзу размену порука кроз медицинске системе у кризним ситуацијама, софтверско решење фирме Хелиант из Београда, за десет дана ће се наћи у служби више од 30.000 здравствених радника у државним установама у Србији.

 

То је потврдио Вукашин Радуловић, суоснивач ове домаће ИТ компаније која се бави развојем софтвера, а напрепознатљивија је по пороизводима везаним за е-здравље и е-help. Решење фирме Хелиант једно је од 12 иновативних пројеката који се финансирају из средстава Фонда за иновациону делатност.

 

„Наш софтвер ХЕРМЕС, (Heliant Real-time Messaging System) односно систем за размену података у реалном времену, постоји већ 20 година, користи се у више од 200 болница у Србији, на нивоу појединачних установа. То је заправо један електронски здравствени картон у којем ради више од 30.000 здравствених радника у државном сектору у Србији. Наша иновативна идеја је била да унапредимо ХЕРМЕС како би све наше установе имале могућност да њихови лекари између себе траже консултације, да им се прослеђују важни прописи, листе лекова и слично, и да их сви добијају у истом тренутку. То је у задњих 5, 10 година постао начин рада практичнији од е-маила, јер на многим локацијама у здравственим установама и нема интернета, због безбедности“, објашњава Радуловић.

 

Он напомиње да су многе установе које су на првој линији одбране од Ковида-19 корисници фирме Хелиант, као што су Инфективна клиника Клиничког центра Србије, болница Драгиша Мишовић, КБЦ Звездара и друге.

 

Према речима нашег саговорника, ова нова платформа ће сада бити доступна свим важним чиниоцима у одбрани од коронавируса.

 

„Кризним штабовима, Влади, Институту за јавно здравље, РФЗО-у, даћемо улаз на ХЕРМЕС, тако да ће поред редовних канала комуникације, сада имати могућност да информацију добију у секунди“, ,каже Радуловић.

 

Током следеће недеље, додаје, пустиће у сарадњи са једном од ових институција прототип, а за десетак дана би требало да платформа свуда заживи.

 

Радуловић истиче да компанијски тим ради на још једној корисној идеји.

 

„Лансирали смо идеју да Лабораторију за вирусологију при Инфективној клиници, повежемо тако да све друге клинике Клиничког центра Србије могу електронски с њом да размењују податке, што би смањило људски додир тамо где није неопходан“, поручио је саговорник нашег портала.

 

Извор: Е капија

 


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија