Кућа Добрих Вести

Login

Потребна помоћ особама са аутизмом

Оцените овај чланак
(3 гласова)

autizamsvetskidanghghghghghОве године Међународни дан особа са аутизмом 2.април прошао је неопажено. И све оно што су месецима припремали чланови Београдског удружења за помоћ особама са аутизмом за тај дан није реализовано.

 

Ванредно стање због епидемије корона вируса довело је породице чији члан има аутизам у веома тежак пололожај. Изолација их је оковала бригама: како да дођу до намирница, средстава за дезинфекцију и можда оног што је најгоре - како једној особи која има тај развојни поремећај објаснити да више нема спортских и других активности које су им, пре свега служиле као вид терапије.

 

Свим породицама је на располагању фејсбук страница Аутизам Београд, као и сајт www.autizambg.org.rs. Међутим, многи се нису снашли у новонасталој ситуацији.

 

„Свакоднево се чујем са тим породицама. Једна мајка ме је недавно позвала да ми каже да није могла да објасни сину да више нема спортских активности. Наравно, речи нису помогле, па су у време полицијског часа родитељи морали сина да возе до те установе, како би се сам уверио да је затворена“, прича за Српску економију Мирко Гојић, председник Управног одбора Београдског удружења за помоћ особама са аутизмом. Он наглашава да је најтеже родитељима који су старији, јер је њима посебно ограничено кретање.

 

Саговорник додаје да се су се удружења обратила надлежнима и да су указали на тренутно лошу ситуацију особа са аутизмом и њихових најближих. До сада ништа није предузето. Мирко Гојић каже да, према његовим сазнањима још увек није оболела ниједна особа која има аутизам. Зато би и требало на време реаговати, сматра Гојић. Тим поводом Удружење се обратило градском секретаријату за социјалну заштиту да реши проблем смештаја особе са аутизмом уколико дође до обољевања од короне вируса. Мирко Гојић истиче да је до сада са надлежним градским секретаријатом имао добру сарадњу и да је добио обећање да ће са њиховим захтевом бити упознат Кризни штаб града Београда. Иначе, Установа „Предах“ у Шекспировој улици, као и остали дневни боравци намењени за особе са аутизмом су затворени.

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић огласио се поводом Међународног дана аутизма, али у том обраћању ни речи о мерама које би у ванредном стању олакшале живот особама са аутизмом.

 

Једна изрека са фејсбук странице Београдског удружења за помоћ особама са аутизмом каже: „У аутизму ниједан дан није исти. Али немој да се усудиш да мењаш рутину“.

 

Усвојена Иницијатива за кретање персоналних асистената у време забране

 

Персоналним асистентима особа са инвалидитетом омогућено је кретање у време полицијског часа.

 

У саопштењу Поверенице за заштиту равноправности Бранкица Јанковић наводи се да се Иницијатива односила и на услуге помоћи и подршке особама са инвалидитетом, које пружају неформални неговатељи, сродници или пријатељи, који не живе у заједничком домаћинству, као и за грађане у терминалној фази болести који користе услугу палијативне неге у кућним условима, као и особе оболеле од деменције.

 

Повереница најављујуе да ће, у складу са законским надлежностима, наставити да прати стање и континуирано указује на проблеме поводом којих јој се обраћају најугроженије категорије грађана.

 

Извор: Кућа добрих вести/Српска економија


Последњи пут измењено понедељак, 06 април 2020 20:43

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија