Кућа Добрих Вести

Login

Маске и корона вирус

Оцените овај чланак
(2 гласова)

maskaaaajhhjhhjhghjjКод заштите од корона вируса (коронавирус), новог вируса који је откривен у Кини крајем 2019. године, превентива је најважнија. Одговорно понашање према себи и другима је први корак у сузбијању епидемије која је од скоро актуелна и у Србији.

 

У време новогодишњих празника и незапамћеног загађења ваздуха, када је Београд у више наврата добио титулу најзагађенијег града на свету, први пут се потегла тема маски за заштиту од микроорганизама, вируса, загађења, честица... Маске, нано маске, маске за лице, заштитне маске... Са кошавом је отишло и видљиво загађење, те су маске пале у заборав. На кратко.

 

Када се цоронавирус појавио могли смо да видимо да су сви путовали са маскама и стекао се утисак да је то најбољи начин за заштиту од нове болести. Вирус је стигао у Италију, никад ближе нама и маске су се продавале као никада до тада. Дана када се вирус појавио у Србији, маске је немогуће купити, апотеке су без залиха и паника је никад већа.

 

Шта заправо знамо о заштити од корона вируса и како нам маске помажу?

 

Потрудили смо се да из извора који су на првој линији заштите од корона вируса сазнамо све о маскама у заштити од КОВИД-19.

 

Када се користи маска?

 

Уколико нисте заражени корона вирусом, маску носите само уколико сте у непосредном контакту са особом за коју се сумња или је утврђено да има симптоме 2019-NcOv инфекције.

 

Маску осите уколико кашљете или кијате, иако немате дијагностикован КОВИД-19 јер је ово вид одговорног понашања према другима. Саветујте људима у свом окружењу да у истој ситуацији поступају као и ви.

 

Поред ношења маске, важно је да често перете руке са сапуном и топлом водом, или са средством на бази алкохола, јер маска сама по себи неће урадити ништа за вас уколико прљавим рукама дотакнете лице и тим путем вирус дође до носа или очију.

 

Медицинска маска не може да вас заштити од корона вируса уколико се не придржавате других смерница као што су прање руку. Светска здравствена организација саветује употребу маски само у специјалним случајевима. Уколико кашљете, имате проблема са дисање, грозницу или кијате, ставите маску на лице и позовите одговорну медицинску установу. Уколико ове симптоме немате, немојте носити маску панично и тиме је ускратити некоме коме је заиста потребна. Не постоји ни један доказ да маска штити људе који нису заражени корона вирусом. Уколико водите рачуна о оболелој особи носите маску увек када сте у соби са њом.

 

Како се користи маска?

 

Уколико користите маску, важно је да је носите правилно, у складу са следећим упутствима:

Пре стављања маске на лице оперите руке сапуном и топлом водом или средством на бази алкохола.

Маском прекријте нос и уста, и обавезно проверите да нигде не постоји празан простор између лица и маске.

 

Избегавајте да додирујете рукама маску док је на лицу. Уколико је потребно да је додатно наместите, пре тога оперите руке водом и сапуном.

 

Маску коју носите, заменити новом чим постане влажна. Никада једну маску не користите два пута.

 

Када скидате маску важно је да је не додирујете са предње стране, да је одмах баците у затворену канту за смеће и руке оперете водом и сапуном или средством на бази алкохола.

 

Ако одлучите да носите маску важно је да је поставите и баците према прописаним упутствима. У супротном, маска вас неће штитити, већ ће бити извор инфекције.

 

Будите одговорни према себи и другима. Ово се не односи само на прописане мере хигијене, већ и на набавку лекова, маски, сапуна, антисептика, тоалет папира и хране. Хаотичним куповинама настаје неред и паника која друштву у овом тренутку није потребна.

 

Одговорно понашање је дужност сваког грађанина за време епидемије, те ћемо се трудити да останемо веродостојан извор информација.

 

Извор: Стетоскоп

 

 


Последњи пут измењено понедељак, 20 април 2020 20:01

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија