Кућа Добрих Вести

Login

Рецепт за усамљеност

Оцените овај чланак
(1 Глас)

usamljenostuuzuzuzuzuzu

Када се спријатељиш са самим собом, никада више нећеш осећати усамљеност.

 

Нажалост, за многе од нас је то одредиште до ког тек треба да стигну.

 

Све више људи се осећа усамљеним. Усамљеност не само да изазива дубоку психичку патњу, већ је и штетна за наше здравље.

 

Оно што често не разумемо јесте да не морамо да будемо сами да бисмо се осећали усамљенима. Усамљеност је нешто неухватљиво и за многе несхватљиво. Јер само усамљени људи знају шта је усамљеност.

 

Она је чешћа него што мислимо, и не погађа само старије особе, како често претпостављамо.

 

Док ово читаш, постоји више од 20% шансе да се осећаш усамљеном или усамљеним, и да такав исти осећај има исти тај проценат људи које познајеш.

 

Ево шта можеш учинити да победиш тај осећај.

 

Разлози за усамљеност

 

Усамљеност може да се догоди у било којој животној фази и животном добу. Догађа се и младима и старима. Иницијални разлог за то може да буде болест, смрт партнера, пресељење у нову средину, старост, недостатак социјалних вештина и самопоуздања, или принудна изолација.

 

Развод, сиромаштво, незапосленост, насиље у породици такође могу да повећају ризик од осећаја усамљености. Код млађе популације често употреба социјалних мрежа и упоређивање себе и свог живота са представом других или превелика очекивања у односу на друге такође доводи до усамљености.

 

Најпознатије врсте усамљености су:

 

социјална усамљеност, која се може описати као недостатак шире друштвене мреже, тј. када не познајемо много људи,

емоционална усамљеност, када осећамо да ни са ким нисмо повезани, чак и када смо окружени људима.

 

Социјална повезаност је основна људска потреба

 

Остварење социјалних контаката, осећај повезаности и припадности, представља једну од основних људских потреба.

 

Усамљеност настаје из осећаја недостатка дубље повезаности са другим особама или када односи које имамо са другима не испуне наша очекивања и потребе.

 

То је осећај који добијамо када упоредимо наше односе са другима и наше жеље и потребе за осећањем блискости. Тако има људи који су социјално изоловани а не осећају се усамљеним и обрнуто – оних који имају породицу и велики круг познаника али се осећају усамљенима.

 

Усамљеност је, дакле, осећај који није наш избор и произлази из немогућности успостављања контакта с другим особама.

 

Уместо пријатности и опуштања коју повезаност пружа, усамљеност у нама изазива жалост.

 

Усамљеност је табу тема

 

Они који се осећају усамљенима неће тако лако то да “признају” или да о томе разговарају. Један од разлога може да буде и то што су људи који се осећају усамљенима често неповерљиви према другима.

 

С друге стране, чак и да проговоре о томе, велика је вероватноћа да многи неће знати како да на то реагују, па ће рећи нешто типа ТИ? Како ти можеш да се осећаш усамљено… и почеће да наводе све добре особине особе.

 

Шта можеш да урадиш за себе

 

Нико не може да ти помогне ако ниси спреман или спремна да помогнеш самом тј. самој себи. Ово су неке сугестије:

 

Дозволи себи да заиста осетиш и доживиш оно што осећаш. Утапање туге у алкохолу, фанатично вежбање, скроловање по друштвеним мрежама или било који облик гурања емоција под тепих не помаже. Идентификуј како се осећаш и не лепи никакве етикете типа добро или лоше на то. Остани с пуном пажњом у тој емоцији, проживи је интензивно. Исплачи се поштено ако треба. А потом проживи то осећање што интензивније могуће. Видећеш да ће та емоција постепено нестати и направити место за љубав и саосећање према себи.

 

Спријатељи се са собом и заволи себе. Најважнији однос је онај који имамо са нама самима. Зашто би те неко волео ако ти себе не волиш? Зашто би хтео да се повеже са тобом? Чини себи оно што желиш да ти други чине. Пружи себи пажњу, љубав, саосећање. Ради оно што волиш и што ти прија, размази себе и осети се вредним или вредном пажње.

 

Престани да сажаљеваш себе и крени у акцију

 

Изађи из куће. Прилагоди своја очекивања акцијама које си спреман/спремна да предузмеш да се не бисте разочарао/разочарала. Јер сам излазак из куће неће променити много ако не ступиш у контакт са људима. У сваком случају, излазак из куће је први корак.

 

Разговарај са касирком у самопослузи или продавцима на пијаци.

 

Учини себе корисним за друге. Дај некоме комплимент или питај некога за савет – људи воле да саветују друге. Поента је у томе да поново почнеш да разговараш.

 

Пренеси своје знање и искуство. Научи некога нечему.

 

Помози некоме. Сигурна сам да има људи у вашем окружењу којима би могла/могао да понудиш своју помоћ.

 

Позови људе са којима се дуго ниси чула/чуо. Можда су и они усамљени.

 

Имаш познанике са којима водиш (полу)празне разговоре? Начни неку дубљу тему. Реци им како се осећаш, шта те тишти, шта ти се мота по глави и питај и њих то исто.

 

Усуди се да тражиш помоћ. Људи радо помажу другима, поготову ако се ради о ситницама.

 

Шта можеш да урадиш за другога

 

Ако препознаш особу у свом окружењу која је усамљена, можеш да слегнеш раменима и констатујеш да је то њен проблем, а можеш и да покушаш да помогнеш. Ако се одлучиш за ово последње:

 

Покажи разумевање.

 

Учини неки мали гест пажње. То може особу да орасположи.

 

Упознај се боље са том особом. Питај које има хобије и шта је интересује. Следећи пут када се сретнете питај или реци нешто о том хобију или интересовању.

 

Помози им да се усмере на будућност. Особама које су усамљене се често чини да немају никакву перспективу. Помози им да не виде само препреке, већ и могућности. Питај шта би волели да раде, где да путују… Нађи начин да им кажеш да то како се сада осећа не мора тако да остане.

 

Јер како рече Џон Дон: Ни један човек није острво...

 

Буди добро. Одржавај физичку дистанцу и социјалну солидарност.

 

Извор: Креирање успеха


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија