Кућа Добрих Вести

Login

Психолози у Србији грађанима пружају подршку путем друштвених мрежа

Оцените овај чланак
(2 гласова)

mentalnozdravljecom4545454На иницијативу Института за јавно здравље Војводине, у сарадњи са Друштвом психолога Србије, омогућено је онлајн саветовање и пружање психолошке подршке грађанима.

 

Психолози грађанима пружају подршку највише путем друштвених мрежа Фeјсбук и Инстаграм. Грађанима је доступан и веб-сајт mentalnozdravljeikorona.rs, а ускоро ће бити направљена и посебна имејл адреса. Психолози подршку пружају махом преко чета, а почели су да се организују недуго након проглашења ванредног стања.

 

Психолог Драгица Јовишевић из Института за јавно здравље Војводине каже су неки од главних разлога због којег им се грађани обраћају осећај тескобе, стрес и анксиозност. Она каже да грађани знатно више траже психолошку подршку током полицијског часа.

 

„Што је полицијски час дужи, то је и више људи који нам се јављају. Људи махом знају како да у нормалним околностима изађу на крај са проблемима, али те стратегије сада не могу да примене и ту настаје проблем. На пример, неко воли да иде у шетње и то му много помаже, али то тренутно није опција и онда је тескоба појачана. Није проблем само ни затвореност, већ све промене које се великом броју људи сада дешавају, јер ситуација ипак захтева доста прилагођавања“, изјавила је Јовишевић.

 

Она је рекла да људи траже подршку и због страха од заразе, страха за општу егзистенцију, здравље укућана и пријатеља. Јовишевић каже да је неким грађанима подршка потребна и због преоптерећења послом, јер у тренутним околностима раде значајно више.

 

„Наш основни задатак је психолошка подршка која подразумева и слушање, али и нормализацију реакција јер је уобичајено да се у кризним ситуацијама људи осећају тескобно. Кроз разговор, ми их полако наводимо да се сете на које начине су решавали сличне ситуације у прошлости, а како би се ослонили на психолошку снагу коју и иначе поседују. Све остало би била психотерапија и излази из овог оквира“, каже Јовишевић, и додаје да је некима лакше да се изразе путем чета. То одговара и онима који код куће „немају могућност да разговарају путем телефона у интими“.

 

Осим информација у вези са пружањем психолошке подршле, на веб-сајту mentalnozdravljeikorona.rs доступни су и текстови на тему менталног здравља. Јовишевић каже да планирају и активности са децом, као вид помоћи родитељима.

 

Извор: 021.rs


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија