Logo
Одштампајте ову страницу

Међународни дан јоге

Оцените овај чланак
(2 гласова)

jogaohoddfdfdfdfdАмбасада Индије, ове године, у сарадњи са Градом Београдом, јога центрима и инструкторима, организује прославу Међународног дана јоге на платоу испред главног улаза у Скупштину града Београда 27. јуна.

 

С обзиром да се Међународни дан јоге (21. јун) поклапа са датумом одржавања парламентарних избора у Србији, манифестација је померена за наредну суботу, 27. јун.

 

Осим у престоници, Међународни дан јоге ће бити обележен у око 15 градова у Србији у недељи од 21. до 28. јуна. Године 2019. Међународни дан јоге прослављен је у 13 градова широм Србије.

 

Широм света, милиони практичара и љубитеља јоге славе 21.јун као Међународни дан јоге од 2014. године, када су Уједињене нације усвојиле резолуцију коју је подржало чак 177 земаља чланица, укључујући Србију.

 

Током говора у Генералној скупштини Уједињених нација, премијер Индије Нарендра Моди је скренуо пажњу на јогу у контексту борбе против климатских промена, јер би она могла бити подстицај за осмишљавање нових стилова живота који би афирмисали обзиран однос према животној средини и одрживи развој. Ова древна индијска метода се показала благотворном и током пандемије изазване вирусом корона.

 

Док је у многим земљама била на снази забрана кретања, истраживачи са Медицинског факултета Универзитета Харвард у САД препоручивали су редовно вежбање јоге. Осим вођене медитације која помаже људима да се опусте и боље носе са стресним ситуацијама, показало се да неке вежбе контролисаног дисања (пранајаме) могу отворити дисајне путеве и тако спречити скупљање секрета у плућима код људи са хроничним респираторним тегобама. Стога је тема овогодишњег извођења вежби пригодна - „јога као средство у борби против вируса корона, друштвене изолације, депресије, досаде, и технике дисања као део процеса исцељења, опште добробити и медитације.”

 

Реч „јога” потиче од санскритског корена јуџ, што значи повезати, спојити, усредсредити се, применити. Поред тога, означава и заједништво или заједницу. У том духу, желели бисмо да позовемо инструкторе, практичаре, љубитеље јоге и почетнике да нам се придруже на платоу испред главног улаза у Скупштину града Београда, у улици Драгослава Јовановића бр.2. Учесницима ће бити подељене мајице са логом Међународног дана јоге, али бисмо их замолили да понесу своје подлоге за вежбање и стигну у 8:30 како би јога час могао почети у 9 часова, уз поштовање мере физичког дистанцирања од једног метра.

 

Овогодишњу манифестацију ће подржати компанија Карнекс промовишући своју линију вегетаријанских производа.

 

Овом приликом позивамо и медије да присуствују догађају и информишу јавност о овој манифестацији и благотворним ефектима јоге јер, као што је приметио индијски писац Махадев Десаи, она указује на душевни мир који човеку омогућава да смирено гледа на живот у свим његовим аспектима.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 21 јун 2020 13:56
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015