Кућа Добрих Вести

Login

Сребрна маска домаћи иновативни производ - нови борац против KОВИД-19

Оцените овај чланак
(0 гласова)

srebrnamaskaasassdfНа тржишту Србије ускоро ће се појавити нови производ „Сребрна маска”, настао као резултат повезивања, уз посредовање Привредне коморе Србије (ПКС), две домаће производне компаније „Колоида“ и „Галенике фармације“.

 

„Сребрна маска” је произведена применом савремених нанотехнологија, при чему се јони сребра и зеолит путем ултразвучне јонизације трајно интегришу у тканину што представља додатни ниво заштите. Маске ће се производити у величинама за децу и одрасле, а биће доступне на тржишту до средине октобра.

 

Партнерство „Галенике фармације” и „Колоида”, настало након иницијалног повезивања уз посредовање ПКС представља одличан модел за стварање домаћих иновативних производа, конкурентних и на међународном тржишту. „Очекујем да ће ова сарадња бити одличан пример другима да се повезују, размењују идеје, разрађују решења и креирају квалитетне производе. Привредна комора Србије увек ће бити институционална подршка домаћој прерађивачкој индустрији и њеним настојањима да створи нове вредности“, изјавила је Мирјана Вучићевић, секретар Удружења за фармацију и медицинску делатност ПКС, приликом обиласка производног погона компаније „Галеника фармација” у Петровцу на Млави.

 

“Компанија ‘Колоид’ која има вишегодишње искуство у производњи и развоју производа на бази сребрних јона, повезала је своју технологију са технологијама ’Галеника фармације’ и заједно смо развили ‘Сребрну маску’ - нови, побољшани вид заштите од патогених микроорганизама. Иновативна самочистећа маска обогаћена је сребрним јонима и зеолитом, који су тренутно најпоузданија природна заштита од патогених микроорганизама. Јони сребра и зеолит су ултразвучном јонизацијом интегрисани у трослојну заштитну тканину, имају јако својство неутрализације патогених микроорганизама, нису само заштитна баријера, већ и блокатор“, објаснио је Божидар Бацковић, генерални директор „Колоида“ и додао да портфолио компаније чине препарати за негу коже лица и тела, као и препарати за јачање имунитета и општег стања организма.

 

„Од почетка пандемије Ковид -19, сви производни капацитети ‘Галенике фармације’ усмерени су на производњу нестерилних хируршких маски, као и на развој других производа са циљем спречавања ширења вируса SARS-CoV-2. Дневно произведемо 200.000 маски у три смене. Сарадња са ’Колоидом’ представља за нас изузетно велики и иновативни значај у развоју нових технологија на задовољство обе фирме. Надамо се да ћемо још дуго сарађивати са ’Колоидом’ и са другим стратешким партнерима“, истакла је директорка компаније „Галеника фармација” Љиљана Топић. Компанија има око 50 различитих медицинских средстава уписаних у регистар медицинских средстава које води Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС), а производи стерилне и нестерилне компресе, фластере, ханзапласте, завојне и санитетске материјале, ауто-апотеке, ормариће и торбице за прву помоћ.

 

Пратећи актуелну ситуацију образовног система који се ове године одвија под новим, отежаним околностима, а у жељи да помогну и подрже основне школе широм Србије, „Галеника фармација“ ће, у сарадњи са Фондацијом Новак Ђоковић и компанијом „Колоид“, покренути хуманитарни пројекат приликом кога ће првих 100.000 произведених маски бити донирано ђацима првих разреда свих основних школа у Србији.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија