Кућа Добрих Вести

Login

Апликација за бесплатну комуникацију са лекарима

Оцените овај чланак
(2 гласова)

doktoktalkiniiiiiiПандемија коронавируса ставила је већи фокус на телемедицину као један од канала за решавање недоумица и консултовање са лекаром без одласка у Дом здравља.

 

Добра информисаност и редовни прегледи играју велику улогу у превенцији и раном откривању бројних обољења, међу којима је и рак дојке.

 

Статистички подаци који се објављују сваког октобра, међународног месеца против овог обољења, нису охрабрујући. „Глобално, на годишњем нивоу региструје се 1.670.000 нових случајева, а умре 522.000 људи, док статистика у Србији говори да се годишње открије 4.600, а умре 1.600 људи“ каже Прим Мр сци др мед. Драган Ранков, гинеколог и акушер, лекар волонтер на онлајн платформи ДокТок.

 

Уколико се дијагноза постави у раној фази, у 95% случајева рак дојке се лечи. Зато, први кораци у превенцији овог обољења јесу редовни самопрегледи уз онлајн консултовање са лекарима које помаже у препознавању симптома или отклања недоумице. „Како симптома у почетку нема, болест је тешко детековати, али се зато како иста напредује, јављају квржице, чворићи, оток пазушних јама, као и бол и осетљивост ткива дојке,“ рекао је проф. др Ранков. Телемедицина је ту да у овом стадијуму пружи асистенцију пацијентима у самосталном прегледу, одговори на сва важна питања и помогне у потенцијалној детекцији обољења.

 

Чињеница је да од овог облика рака најчешће обољевају жене, али исто тако може да се јави и код мушкараца, где се обично детектује у каснијој фази. Стога, и прогнозе за лечење су знатно лошије од жена, од укупног броја болесника без обзира на стадијум болести пет година преживи 36%, а 10 година 17% пацијената. Телемедицина је ту да помогне при самопрегледу, као и да се рак дојке, уколико постоји, утврди у ранијем стадијуму, особа упути на даље анализе и лечење, а затим да се прати њено стање и пружи неопходна лекарска помоћ у виду консултација.

 

Пионир телемедицине код нас је онлајн платформа за пружање здравствених консултација ДокТок, на којој пацијенти имају прилику да ступе у контакт са лекаром по избору, обаве консултацију путем видео, чет или аудио разговора и потпуно бесплатно реше недоумице које имају. Први корак је свакако на нама, те је самопрегледе пожељно практиковати једном месечно, најбоље 5-10 дана од почетка менструалног циклуса. Клинички и ултразвучни прегледи препоручују се једном годишње, док се мамографија код жена 20-35 година препоручује само базично, а код жена 40+ на сваке 2-3 године.

 

Развојем телемедицине, развијају се и могућности које се пружају у лечењу овог обољења, те су неки од корака који се очекују у будућности и мамографија на даљину, очитавање и тумачење резултата, као и пружање релевантне терапије на основу очитаних резултата.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 28 октобар 2020 16:57

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија