Кућа Добрих Вести

Login

Почела кампања Уједињени Балкан за чист ваздух

Оцените овај чланак
(2 гласова)

cesticeeeeРегионална организација Европски фонд за Балкан (ЕФБ) у сарадњи са партнерским организацијама покренула је кампању "Уједињен Балкан за чист ваздух", с циљем солидарне борбе за чист ваздух у земљама Западног Балкана.

 

Извршна директорка ЕФБ Александра Томанић изјавила је да је загађен ваздух проблем целог Западног Балкана, и да је за остварење људског "права на дисање" неопходна регионална солидарност.

 

Томанић је поводом почетка кампање агенцији Бета рекла да тај проблем постоји већи број година, али да се о њему тек однедавно говори, од када су резултати мерења квалитета ваздуха и количине ПМ честица (суспендованих честица) постали доступни јавности.

 

Пошто резултати нису били доступни "нисмо пратили ни последице загађења. Ми имамо велику стопу смртности, ти бројеви варирају, али статистички подаци за цео регион показују да 13.500 људи годишње превремено умре због лошег квалитета ваздуха", казала је Томанић.

 

Она је навела да су термоелектране, иако не једини, највећи загађивачи на Западном Балкану.

 

"Ми знамо да термоелектране код нас од пре пар година немају нове филтере, то нам је још један индикатор за тренутно катастрофално стање", додала је Томанић.

 

На питање шта јавност може да уради у тренутној ситуацији и који су очекивани резултати кампање, Томанић је навела да је први циљ упознавање јавности са дубином проблема, достављање адекватних информација о узроцима и последицама загађења, како би они могли да затраже своја права.

 

"Право на дисање је најосновније право које постоји, а код нас је премало тога учињено да се то право заштити. Желимо да едукујемо људе и у светлу актуелне пандемије, јер су наша плућа већ нападнута, знамо да (ковид-19) напада дисајне органе, постоје светске студије које указују да смртност у пандемији може бити погоршана загађењем, као и да загађење има директан утицај на плодност, што је још један проблем који погађа цео наш регион", навела је Томанић.

 

Она је рекла да грађани тренутно о стању ваздуха могу да се информишу путем различитих приватних апликација, али да не постоји државни информациони систем који би их обавештавао како да се понашају и најбоље заштите.

 

Акција "Уједињени Балкан за чист ваздух", претходно је саопштио ЕФБ, усмерена је на трансформацију енергетике и система заштите животне средине, "која би истовремено унапредила привреду и јавно здравље".

 

"Кампања припрада свима нама и отворена је за све организације грађанског друштва, неформалне групе, друштвене покрете, као и појединице и појединке које желе да се прикључе солидарној борби за чист ваздух на Западном Балкану", саопштио је ЕФБ.

 

"Уједињени Балкан за чист ваздух" је иницијатива ЕФБ-а, у партнерству са организацијама Право на град из Београда, Енвиронментал анд Территориал Манагемент Институте из Тиране, Екофорум из Зенице и Центар за екологију и енергију из Тузле, Сбункер из Приштине, Аир Царе из Скопља и ОЗОН из Подгорице.

 

Материјали који буду настали током кампање биће јавно доступни за даљу употребу и ширење информација.

 

У студији коју су објавили HEAL, Sandbac, CAN Europe, CEE Bankwatć и Europe Beyond Coal, наводи се да је 2016. године шеснаест термоелектрана на угаљ на Западном Балкану, колико их и даље има, емитовало више сумпор-диоксида него свих 250 које су радиле у Европској унији.

 

Србија и Босна и Херцеговина и даље остају при плановима за изградњу нових термоелектрана, које се у државама чланицама ЕУ гасе, а угаљ у свету постаје "ружна успомена", зато што градња соларних електрана и ветропаркова постаје јефтиније од одржавања већине термоелектрана, додао је ЕФБ.

 

"Опрема за производњу енергије из обновљивих извора драстично појефтињује. Компаније које производе и користе угаљ суочене су са све већим трошковима на име дозвола за испуштање угљен-диоксида и испуњавања прописа за за заштиту животне средине. Захтевамо да доносиоци одлука преусмере своје политике и предузму хитне кораке за смањење загађења ваздуха, у складу са опредељењима за Зелену агенду за Западни Балкан коју су усвојили у Софији 10. новембра 2020. године", саопштио је ЕФБ.

 

Извор: Еуроактив


Последњи пут измењено уторак, 26 јануар 2021 12:32

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија