Кућа Добрих Вести

Login

Индијска кампања вакцинације против Ковид-19

Оцените овај чланак
(2 гласова)

jedanindijaНаставак другог дела:

 

Припремама за увођење вакцине против Ковид-19 руководила је влада Индије у сарадњи са властима савезних држава и територија Уније.

 

Централна влада је у априлу 2020. основала радну групу за вакцине која је давала смернице за истраживање вакцине. У августу је уследила национална експертска група за примену вакцина, како би, међу осталим задацима, дала појединим групама становништва приоритет за инокулацију и смернице за набавку цепива, управљање залихама и њихову испоруку широм земље.

 

Како особље ангажовано на давању вакцина и администратори за серум чине кључни стуб инокулације, процес њихове припреме је био детаљан. Министарство здравља је саопштило да је прво на националном нивоу за инструкторе обучено 2.360 учесника. То су били државни службеници за имунизацију, чиновници ангажовани у систему “хладног ланца”, званичници Индијске изборне комисије (ИИК), партнери у развојном процесу, итд.

 

Национална и државна обука тренера је успешно спроведена на виртуелним платформама и каскадно до окружног и нижег нивоа користећи мешавину виртуелних и обука уживо. Према министарству здравља и породичног планирања, вакцина против КОВИД-19 је могла да почне после завршетка целокупне обуке на нивоу планске јединице сваког округа и унутар њих развојних блокова, заједница који обухватају по неколико села широм Индије.

Министарство здравља такође обучава менаџере програма имунизације 13 земаља које користе индијске вакцине. То су сада Бахреин, Бангладеш, Бутан, Бразил, Малдиви, Маурицијус, Монголија, Мароко, Мјанмар, Непал, Оман, Сејшели и Шри Ланка.

 

                                                  dvaindija

 

Фазне пробе

 

Здравствене власти су уочи почетка вакцинације обавиле три фазе проба како би било проверено да ли су успостављени системи за операционализацију испоруке вакцина и да ли они добро функционишу. После друге, ограничене пробе 3. јануара у сваком од округа, уследила је генерална проба 8. јануара, осам дана пре почетка вакцинације у којој је широм земље учествовало 170.000 здравствених радника предвиђених да дају инјекције и 300.000 осталих чланова тимова. Стечена искуства из проба треба да помогну брзом јачању програма.

 

"Вежба вакцинације користиће принципе учешћа људи (у локалној власти, тзв. Џан Багидари), искуство избора (кампања од врата до врата) и Универзални програм имунизације (УИП). Неће бити штете по постојеће здравствене услуге, посебно националне програме и примарну здравствену заштиту. Циљ нам је да то буде уредна и несметана примена, вођена технологијом", истакнуто је у саопштењу Министарства.

 

Индија вероватно црпи искуство за програм вакцинације против Ковид-19 из вођења највећег светског програма имунизације који спроводи од 1985. Сваке године у Индији буде инокулисано више од 55 милиона новорођенчади и трудница против 12 болести. Годишње буде спроведено око девет милиона акција вакцинације. Трошкове свих вакцина које су бесплатне сноси држава, па је према подацима за 2017, влада потрошила око 500 милиона америчких долара за куповину цепива.

 

                                                     triindija

 

Припреме на терену

 

За то време се на терену спроводи мобилизација потребна за вакцинацију. Здравствене мреже по савезним државама и окрузима настоје да буду потпуно спремне за све детаље сложених система потребних за вакцинацију.

 

То подразумева мобилизацију особља, обезбеђивање транспортних система за превоз пакета са вакцинама на различите локације, обезбеђивање да здравствено особље стигне на време на места за вакцинацију, да постоји систем хладног ланца, утврде и уклоне препреке које би могле да, у каснијој фази, спрече остале становнике да стигну на место инокулације и обезбеде координацију између различитих тимова у данима вакцинације.

 

Привремени центри за вакцинацију су успостављени у државним здравственим установама, школама, по факултетима, заједничким просторијама, општинским канцеларијама и салама за венчања. Здравствени радници посећују домове у најудаљенијим деловима Индије како би обавестили људе о вакцинацији и робијали погрешне информације о вакцини против Ковид-19.

 

                                                         cetiriindija

 

Тимови за вакцинисање

 

До сада је више од 69.000 менаџера програма, 250.000 медицинских радника који дају вакцине и 440.000 осталих чланова тима за вакцинацију обучено у савезним државама, окрузима и по развојним блоковима, казују подаци Министарства здравља. Позвани су, такође, ученици завршних година медицинских школа да волонтирају.

Тим за вакцинацију укључује лице које даје вакцину (свако ко је законски овлашћен да даје ињекције), лекаре, медицинску сестру, фармацеута и помоћно особље. Поред тога, припадници полиције, паравојних снага, цивилне одбране, државних омладинских добровољачких организација ће проверавати статус и идентификациона документа корисника регистрације за вакцинацију, осигуравати безбедност на свакој сесији цепљења, усмеравати примаоце серума и комуницирати са њима, те пружати подршку медицинском особљу.

 

"Наша припрема је била таква да вакцина брзо стиже до сваког кутка земље", рекао је Моди. "И за највећу светску потребу данас, потпуно смо самосвојни. И не само то, Индија такође вакцинама помаже многим земљама," казао је премијер.

                                                petindija

 

Израда интернет платформе Ко-Вин

 

У доброј мери, пробе су послужиле за проверу операционе способности различитих савезних држава да ефикасно спроведу програм вакцинације. Истовремено и подједнако важно, осматрано је да ли је електронска обавештајна мрежа вакцине еВИН, коришћена током рутинских програма имунизације, а сада преуређена као Ко-ВИН, функционална на терену.

 

Ко-ВИН треба да буде свеобухватна дигитална база података сваке Ковид-19 вакцине са којом се буде бавило у Индији.

"Дигитална платформа ће у реалном времену пружити информације о залихама вакцина, температури њиховој складиштења и индивидуализованом праћењу корисника вакцине Ковид-19", саопштило је Министарство здравља.

 

Најновији бирачки спискови, коришћени за парламентарне изборе na nivou Indije I svake od njenih saveznih drzzava се користе за утврђивање приоритетних i касније прихватљивих прималаца. Бирачки спискови садрже детаље о око 900 милиона гласача, а помогли су и програми социјалних примања за преко милијарду Индуса.

 

Ко-ВИН помаже менаџерима програма на свим нивоима кроз доделу аутоматизованих сесија за унапред регистроване кориснике, њихову верификацију, упознавање са локацијама и датумима вакцинисања, процедурама пре и после цепљења. Ова платформа служи, такође, за издавање потврда о инокулацији, и праћењу после друге, дозе појачивача те издавање дигиталног сертификата по успешном завршетку примања вакцина.

 

                                                          sestindija

Ко-Вин

 

Здравствене власти савезних држава и округа унеле су у Ко-ВИН систем , 10-так дана пре почетка инокулације детаље медицинских и других запослених са прве линији фронта против Ковид-19, а који су у реду за вакцинисање. За сада на апликацији није могућа самостална регистрација. СМС поруке се упућују после регистрације, са обавештењем где и када треба ићи ради вакцинације.

 

Обећано је да ће у каснијој фази примене, Ко-ВИН, такође, бити доступан као апликација или као интернет локација на више индијских језика. Тако би корисници могли да јој приступе и прате сопствени напредак и били би органски повезани са системом, уколико желе да поставе питања.

 

Пошто буде окончана инокулација прве линије циљаних корисника, Ко-ВИН ће, такође, бити средство за "регистровање" за вакцину. Такође се чекају додатни детаљи о корацима који ће бити предузети како би била обављана комуникација и са особама које можда немају приступ мобилним телефонима или интернету.

 

На апликацији су доступне опције поруке, ддописивање и помоћ. На основу једне од ових приступних тачака властима може бити пренет сваки нежељени догађај после вакцинације.

 

                                                    sedamindija

 

Вакцине у хладном ланцу и паметним фрижидерима

 

Готово све вакцине треба транспортовати и дистрибуирати по пространој Индији. Зато се посебно радило на снажењу инфраструктуре хладњача за руковање вакцинама.

 

Током транспорта, вакцина се мора чувати на температури од 2 Ц до 8 Ц у ономе што чини тзв. хладни ланац. Вакцине треба да буду чуване у хладњацима у оквиру Електронске мреже паметних фрижидера (ЕВИН). Широм Индије би се у ту сврху користило око 29.000 постојећих хладњача

 

Власти каже да тренутан број хладњача може да садрже довољно вакцине против КОВИД-19 за првих 30 милиона прималаца са линије фронта. Званичници су рекли да су доступни И објекти ланца хладњача за екстремно ниске температуре до – 80 Ц - у низу центара за пољопривредна и животињска истраживања, између осталог у савезним државама Харјана, Карнатака и Западни Бенгал.

 

Атмосфера је била свечана у граду Пуне у у многољудој савезној држави Махараштра, најтеже погођеној Ковид-19, испред Индијског института за Серум (СИИ), док су се запослени, радници и транспортно особље припремали испоруке цепива широм земље путем и ваздухом. СИИ је највећи светски произвођач вакцина по броју произведених и продатих доза: више од 1,5 милијарди годишње и снабдева око 170 земаља.

 

                                                               osamindaij

Усред јаког обезбеђења бочице са вакцином су камионима хладњачама рано ујутру отпремане на аеродром у Пунеу. Авио-компаније су сарађивале са произвођачима вакцина, аеродромским управама и компанијама за копнени транспорт како би осигурале да ланац снабдевања правилно функционише. Специјални комбији су распоређени широм Индије за дистрибуцију вакцина.

 

Кутије са вакцинама су непрестано под стражом док не буду убризгане. Власти чувају вакцине од крађе или да не буду замењене лажним, а праве продате на илегалним тржиштима. Дневно ће се користити само једна врста вакцина, како не би дошло до забуне током давања обеју доза.

 

                                                        devetindija                                                                                            

(Наставља се)

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 15 фебруар 2021 15:12

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија