Кућа Добрих Вести

Login

Трибина: Како истражујемо вакцине?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

vakcineistragaТрибина „Како истражујемо вакцине“ одржаће се 18. фебруара са почетком у 19 часова у Дому омладине.

Гост: проф. др Милош Марковић, ванредни професор имунологије на Медицинском факултету Универзитета у Београду.

 

Модератор: Душан Павловић, научни едукатор (Радио Галаксија).

 

У новом сиклусу трибина, који заједнички организују Дом омладине Београда и Радио Галаксија, покушаћемо да приближимо КАКО научници истражују оно што истражују, шта је наука и чему служи. Уједно, ове трибине су и симулација радијске емисије у јавном простору, приближавање процеса радијске продукције научно-образовних и популарно-научних садржаја публици у живој интеракцији.

 

У првом разговору тема је истраживање вакцина, највећег доприноса медицине човечанству и истраживањима која на овом пољу интензивно трају од времена у ком је живео Луј Пастер, иако идеје на којима је дошло до открића вакцине су старе вековима.

 

Причаће се о историји идеја, о поставкама експеримената који су довели до открића вакцина и њиховог развоја, о различитим врстама и генерацијама вакцина, најновијим истраживањима и будућности истраживања вакцина.

 

Како се вирус “убија”? Шта су Т-ћелије и како ради имунитет људског организма? Како се истражује имунитет организма? Шта су антигени? Како раде РНК и ДНК вакцине? Како истражујемо ефикасност вакцина? Које све фазе у производњи вакцина постоје? Шта су најновија истраживања на овом пољу? Како се истражују вакцине против САРС-ЦоВ-2 вируса и шта нам говоре подаци које до сада имамо?

 

И, кључно питање: како знамо све што знамо о вакцинама до сада?

 

Ово су само нека од питања на која ће покушати да се одговори у овом разговору, фокусирајући се на сам процес истраживања и то какве се све технике, методе и знања користе у овим пољима истраживања.

 

Проф. др Милош Марковић је ванредни професор имунологије на Медицинском факултету Универзитета у Београду. Специјалиста је имунологије и микробиологије са паразитологијом и доктор је медицинских наука из области имунологије. Од 1999. године запослен је на Институту за микробиологију и имунологију Медицинског факултета Универзитета у Београду, тренутно у звању ванредног професора на предмету Имунологија. У оквиру своје истраживачке активности учествовао је у више националних и међународних пројеката и боравио је на стручним усавршавањима у Француској и Немачкој. Аутор је и коаутор већег броја поглавља у уџбеницима и приручницима и преко 20 научних радова у међународним часописима из области имунологије и микробиологије.

 

Када говоримо о истраживањима епидемија, не причамо само о епидемиологији и епидемиолозима. Причамо о огромном спектру научника и научних дисциплина који својим знањем доприносе разумевању појава и проблема које посматрамо. Ту су и статистичари, епидемиолози, генетичари, вирусолози, програмери, физичари, психолози, имунолози, филозофи науке, итд… Сви заједно покушавају да комуникацијом и различитом артиљеријом нападну и реше проблеме које пред њих ставља природа и у океану незнања науче нешто више макар о једној капљици из њега.

 

Слично је и са другим темама којима ћемо се бавити у овом циклусу. Како истражујемо вакцине? Како истражујемо климатске промене? Како истражујемо загађење ваздуха? Како истражујемо епидемије? Како истражујемо теорије завере? Како истражујемо људску еволуцију? Како истражујемо услове за постојање живота у Свемиру? …

 

Радио Галаксија је популарно научни интернет портал који промовише науку и научни метод, научно образовање, научну писменост, филозофску писменост, критичко мишљење, као и освешћивање јавности о штетности псеудонауке, квазинауке и антинауке. Теме којима се Радио Галаксија бави су теме из области астрономије, физике, биологије и свих сродних наука и технологије, али и из историје и филозофије науке, као и контекста у ком се наука данас налази у друштву.

 

Дом омладине Београда спроводи све мере прописане од стране надлежних органа, у циљу сузбијања циркулације коронавируса. Ношење заштитне маске је обавезно на програмима ДОБ, у простору постоје дезо-баријере и средства за дезинфекцију руку, води се рачуна о физичкој дистанци и максималном броју посетилаца у складу са прописима. Молимо публику да буде одговорна према себи и другима, те да се придржава прописаних мера.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/Дом омладине


Последњи пут измењено среда, 17 фебруар 2021 18:09

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија