Кућа Добрих Вести

Login

СВАКО МОЖЕ ДА ПУКНЕ: Колико нам је важно ментално здравље?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

pukneeeeМрежа за ментално здравље НаУм позива све грађане да се придруже догађају СВАКО МОЖЕ ДА ПУКНЕ који има за циљ да јавности приближи неке од најзначајнијих тема из области менталног здравља.

 

Догађај ће се одржати 16. маја од 16 до 19 часова у Прес центру УНС у улици Кнеза Михалила 6/III као завршни догађај истоименог пројекта подржаног од АЦТ пројекта и Владе Швајцарске.

 

Панели, дискусије, резултати истраживања, представљање Удружења која се баве менталним здрављем, квиз и радионице неке су од активности који очекују посетиоце у понедељак, 16. маја у Прес центру УНС. Гледаоцима ће бити презентована четири панела посвећена актуелним иницијативама из области менталног здравља.

 

Мрежа за ментално здравље НаУм представиће актуелни пројекат СВАКО МОЖЕ ДА ПУКНЕ и изнети резултате анонимног упитника о менталном здрављу. Упитником смо желели да стекнемо увид о изазовима са којима се суочавају особе са проблемима менталног здравља, а резултати овог истраживања користиће се у сврху креирања препорука према доносиоцима одлука ради унапређења политика у области менталног здравља рекла је Лариса Деспотовић, координаторка пројекта и Председница Удружења Херц, носиоца пројекта СВАКО МОЖЕ ДА ПУКНЕ.

 

Царитас Србије, Царитас Ваљево и др Јованка Петровић, директорка СБПБ Ковин говориће о улози цивилног сектора у реформи система заштите менталног здравља, значају отварања центара за ментално здравље у заједници, дестигматизацији и рушењу табоо тема везаних за ментално здравље, и другим питањима која се односе на концепт менталног здравља у заједници.

 

Организација ПИН – Psichosocial Innovation Network, представиће резултате истраживања Доступност услуга заштите менталног здравља и перспектива корисника психијатријских услуга И представити примере добре праксе менталног здравља у заједници.

 

Удружење Простор представиће рад удружења, програм Креативног простора за ментално здравље и актуелне пројекте, као и кампању под називом "Комшија, како сте?" коју тренутно спроводе.

 

Медији и ментално здравље - последице таблоидног и сензационалистичког извештавања о догађајима који укључују људску патњу и бол назив је последњег панела који ће испред Иницијативе “За Тебе #ВАЖНОЈЕ” водити Anne Marie Curcic, активистикиња и новинарка. Она ће у оквиру панела представити и актуелну кампању #staviseumojecipele  коју спроводе Иницијатива “За Тебе #ВАЖНОЈЕ” и Психолошки центар за ментално здравље у заједници МенталХaб.

 

Поред набројаних панела, све посетиоце очекује и бесплатна радионица цртања фрактала, радионица израде накита као и продајна изложба уметничких радова корисника различитих удружења (слике, фигуре, накит и друго). Сав прилог од продатих радова користи се за поновну куповину материјала и даље функционисање креативних радионица у удружењима.

 

О мрежи „НаУм“

 

Мрежа „НаУм“, једина мрежа за ментално здравље у Србији основана је 2015. године у Београду у оквиру пројекта ”ПРО.МЕ.НЕ. – ПРОмоција МрежЕ за менталНо здрављЕ”, који финансира Европска унија, а носилац пројекта је Царитас Србије. Мрежа је формирана у циљу ефикаснијег рада на разбијању стигме и умањењу дискриминације а чине је 12 удружења из целе Србије која заједничким снагама раде на едукацији и информисању јавности о значају очувања менталног здравља. Мрежа ”НаУм” је 2017. године унапређена у Мрежу бранилаца људских права.Више информација о раду мреже, циљевима и вредностима можете пронаћи OВДЕ.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 12 мај 2022 14:18

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија