Кућа Добрих Вести

Login

Како мотивисати људе да устану из столица

Оцените овај чланак
(3 гласова)

trcanjeБЕОГРАД - Степен физичке неактивности у оквиру ЕУ на алармантно je високом нивоу - чак две трећине Европљана никада или веома ретко вежба или се бави спортом. ЕУ је препознала и настоји да реши тај проблем који итекако утиче на здравље њених грађана.

Многе предности физичке активности и вежбања током живота људи су већ исцрпно документоване, као и проблеми изазвани недостатком физичке активности, укључујући прерану смртност, растуће степене прекомерне тежине и дебљине, рак дојке и дебелог црева, дијабетес и и хемијска обољења срца. Доступни докази показују да здравствени проблеми подразумевају значајне економске трошкове, нарочито када се узме у обзир изузетно убрзано старење популације у Европи.

Током претходних година ЕУ је промовисала физичку активност кроз своје политике и финансијске инструменте и на тај начин подржавала текуће напоре у земљама чланицама.
Европска комисија усвојила је иницијативу о физичким активностима које унапређују здравље, што представља први предлог ове врсте упућен на усвајање у виду препоруке Савета о спорту. Сам спорт и физичка активност помажу људима да остану у доброј физичкој и менталној кондицији у оквиру борбе против прекомерне тежине и дебљине и спречавају повезане здравствене проблеме.

Oхрабрити људе да пусте корак

Европски комесар одговоран за спорт, Андрула Василиу, тим поводом каже да се може се урадити много више кроз политике којима би се људи охрабрили да устану из својих столица.
„Ова иницијатива представља важну прекретницу у Европској унији у оквиру напора Комисије усмерених ка промовисању физичких активности које унапређују здравље. Ми предлажемо земљама чланицама да предузму мере у свим секторима политике који могу омогућити грађанима да буду или постану физички активни. Један од кључних елемената нашег предлога јесте да обезбедимо помоћ земљама чланицама у праћењу развоја ситуације и идентификовању трендова по питању њихових националних напора за промоцију спорта и физичке активности. Поступајући истовремено земљама чланицама ми ћемо смањити значајне трошкове који проистичу из недостатка физичке активности у Европи", каже Василиу.

Будући кораци

Савет ће започети дискусију о предложеној препоруци током септембра, док би усвајање могло да буде окончано током 2013. године. Предлог такође наводи да би подршка ЕУ за имплементацију требало да буде обезбеђена из програма Еразмус+, који би требало да отпочне током 2014. године.
Комуникација Комисије из 2011. о спорту потврђује да је физичка активност једна од најважнијих здравствених детерминанти у оквиру модерног друштва. Она позива Комисију и земље чланице да спроведу Смернице ЕУ о физичкој активности и наставе напредак ка успостављању националних смерница. Ове смернице садрже препоруке Светске здравствене организације о минималном нивоу физичке активности, наглашавају значај међуресорног приступа и пружају 41 конкретну смерницу за различите акције. Савет у својим закључцима о физичкој активности усмереној ка унапређењу здравља уз новембра 2012. Позива Комисију да представи предлог за препоруку Савета, укључујући незахтевни оквир за праћење. Учесници и стручњаци који су били консултовани током припремне фазе снажно су подржали ову иницијативу.
Промоција физичке активности усмерене на унапређење здравља зависи од земаља чланица. Као резултат, многе јавне институције појачале су своје напоре на овом плану. ЕУ се такође поставила према овом питању путем политика и финансијске подршке у сегменту спорта и здравља као и употребом релевантних структура на нивоу ЕУ.

                                                                                   Извор: Кућа добрих вести/ЕУ инфо центар


Последњи пут измењено петак, 06 септембар 2013 21:46
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија