Кућа Добрих Вести

Login

Данас се обележава Светски дан срца

Оцените овај чланак
(3 гласова)

srceeeeБЕОГРАД – Под слоганом „Крените путем здравог срца“ данас се у Србији и широм света обележава Светски дан срца који треба да нагласи значај здравих стилова живота, као и значај превенције фактора ризика.

Сваке године у свету од болести срца и крвних судова мозга умире 17,1 милиона људи, што ставља овај узрок смрти на водеће место.

Научно је, међутим, доказано да се две трећине превремених смрти од незаразних болести, укључујући и смртност од срчаног и можданог удара, може спречити унапређењем здравља и спречавањем настанка болести, а преостала трећина може да се спречи унапређењем система здравствене заштите.

У Србији сваког сата од различитих облика кардиоваскуларних болести умре шест особа, од којих је сваки осми у најпродуктивнијим годинама живота од 25 до 64 година.
Од 2001. до 2010 године стопа смртности од болести срца и крвних судова у Србији опала је код жена за 14 одсто, а код мушкараца за 16 процената, али и поред регистрованог пада стопе умирања Србија се налази у групи земаља са ризиком који је виши од просечног за земље европског региона.

У нашој земљи се епидемиолошка слика ове групе болести не мења од осамдесетих година прошлог века. И даље су то болести од којих оболева и умире највећи део становништва Србије. Током 2012. године од болести срца и крвних судова умрло је 54.972 особа (25.307 мушкараца и 29.665 жена).
Сваког дана у Србији се региструје 60 срчаних удара, а 16 особа дневно умре од последица ове болести.

Заблуда да од болести срца оболевају само старије особе

Заблуда је да од болести срца и крвних судова оболевају само старије особе, особе мушког пола и богати, јер болести срца и крвних судова погађају жене као и мушкарце, а ризику су изложена и деца.
Пушење, неправилна исхрана и недовољно физичке активности најзначајнији су фактори ризика за појаву ове болести.
Научно је доказано да се две трећине превремених смрти од незаразних болести, укључујући и смртност од срчаног и можданог удара, може спречити унапређењем здравља и спречавањем настанка болести.
Преостала трећина превремене смртности може да се спречи унапређењем система здравствене заштите. Због тога постоје велике разлике у учесталости превремене смртности које се крећу од четири одсто у високо развијеним земљама до 42 одсто у ниско развијеним земљама.

Међународни ауторитети указују на значај неговања здравих стилова живота као најефикаснијих у спречавању наставка ових болести у свим узрасним категоријама.
Са стицањем знања и усвајањем здравих стилова живота треба започети у најранијем детињству, jер се тада формира лични однос према здрављу. Децу треба научити да је дувански дим опасан по здравље, да је за њихов узраст и добро здравље током живота потребна свакодневна физичка активност и правилна исхрана.

Редовне здравствене контроле

Радно активно становништво и стари су у високом ризику за појаву срчаних болести, посебно жене чији је ризик генерално подцењен, а истина је заправо сасвим другачија. Највећи број жена умире од кардиоваскуларних болести. Ризик од настанка срчаног удара је 25 одсто виши код жена пушача него код мушкараца пушача, а жене оболеле од дијабетеса имају несразмерно већи ризик умирања од кардиоваскуларних болести него мушкарци.
Процена укупног кардиоваскуларног ризика и код жена и код мушкараца постиже се редовним здравственим контролама код изабраног лекара. Већина присутних фактора ризика је промењивог карактера, јер су последица понашања.
Међу најзначајније факторе ризика који су одговорни за смртност од кардиоваскуларних болести убрајају се повишен крвни притисак (коме се приписује 13% смртних случајева на глобалном нивоу), употреба дувана (9%), повишен ниво шећера у крви (6%), физичка неактивност (6%) и прекомерна телесна маса и гојазност (5%).
Начин живота породице – опредељује могући ризик

Кућно окружење је „критична зона“ за одређене облике понашања која могу да ставе породицу у ризик од кардиоваскуларних обољења, као што је на пример, неактивност, нездрава исхрана, пушење, или излагање деце пасивном пушењу.

Пошто је породични дом место где чланови породице утичу једни на друге и усмеравају одређено понашања, људи могу унутар породице да испоље велики утицај на сопствено здравље и своје срце предузимањем корака у оквиру своје куће и на тај начин се супротставе кардиоваскуларним ризицима...

Након 13 година од обележавања првог Светског дана срца, у септембру 2000, Светска федерација за срце и њене чланице могу да се похвале напретком у побољшању здравља срца.

У првих десетак година 21. века, сведоци смо бројних открића у медицинским наукама и здравству, што је значајно допринело очувању на милионе живота у највећем броју земаља света.

Зато се из годину у годину све већи број здравствених радника послодаваца и појединаца одазива и укључује у ову акцију.

Код нас ће тим поводом, Институт за кардиоваскуларне болести Војводине у Сремској Каменици током наредне недеље организовати саветовање и едукацију грађана, а делиће се и едукативне брошуре како би се указало на важност редовних кардиолошких прегледа и неговање здравих навика живота.

                                                                       Извор: Кућа добрих вести/Институт за јавно здравље Батут


Последњи пут измењено недеља, 29 септембар 2013 13:16
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија