Кућа Добрих Вести

Login

Удружење „Плави круг“ помаже у раном откривању дијабетеса

Оцените овај чланак
(4 гласова)

plavikiiiБЕОГРАД - Поводом 14. новембра - Светског дана борбе против дијабетеса представљамо читаоцима Удружење за побољшање положаја и квалитета живота особа оболелих од дијабетеса, „Плави круг“ из Београда које је до данас спровело више од 30.000 здравствених прегледа људи, и том приликом открило око 800 ново оболелих особа од дијабетеса.

Питање које се само по себи намеће: КАДА и КАКО би 800 људи сазнало да болују од дијабетеса, да тог дана нису пришли штанду, или дошли у удружење „Плави круг“?
Ово удружење је настало из Друштва за борбу против шећерне болести града Београда и почело је са радом пре 2010. године. Основни циљ удружења је побољшање положаја и квалитета живота особа оболелих од дијабетеса, али и њихових породица, пријатеља и свих оних на које ова болест утиче.
За више од три године постојања, удружење "Плави Круг" је спровело многобројне акције - провера нивоа шећера у крви, провера ризика од дијабетеса тип 2, крвног притиска и покушало да „пробуди“ јавност и укаже на озбиљност ове болести и проблеме које дијабетес „носи“ за собом.

Од маја 2011. године, удружење има и своје просторије на адреси, Булевар Зорана Ђинђића 129.
У просторијама удружења, сви људи потпуно бесплатно могу да провере ниво шећера у крви, крвни притисак, БМИ. Поред тога, могу добити и потребне информације и савете како живети са дијабетесом или спречити да се дијабетес појави. "Плави круг" чине млади људи, пуни позитивне енергије, наоружани осмехом. Сви они су спремни да својим искуством и добро вољом помогну свакоме коме је помоћ потребна али и да скрену пажњу јавности на проблеме са којима се сусрећу особе оболеле од дијабетеса. Удружење ’Плави Круг’ велику пажњу посвећује едукацији.

Континуирана едукација

Сваког понедељка од 19 часова се у просторијама „Плавог круга“ спроводи континуирана едукација, под називом "Све што сте хтели да знате о дијабетесу, а нисте имали кога да питате". Предавања су разноврсна и прилагођена свима, почев од особа које су у ризику од настанка дијабетеса, до оних који живе са дијабетесом тип 1, тип 2 или гестацијским дијабетесом. Најпосећенија су предавања која се тичу исхране, значаја физичке активности, компликација дијабетеса, употреби инсулинске пумпе, итд.
Психолошко саветовалиште функционише на нивоу индивидуалног или групног рада, зависно од потреба њених чланова. Саветовање и психотерапију спроводи психолог- психотерапеут, Емина Копић, уз редовну стручну супервизију према правилима које јасно договори са клијентима на почетку третмана. За успех саветовања и психотерапије НЕОПХОДНО је учешће и активан рад психотерапеута и клијента – клијената.
„Плави кружић“ је група подршке родитељима деце која живе са дијабетесом. Састанци и дружења се састоје у едукативним радионицама и игрицама за децу и размени искустава, предавањима, стручној консултацији и психолошком саветовању за родитеље. „Плави кружић“ организује дружења једном месечно, а поред дружења у просторијама удружења, организују се одласци у позоришта, музеје, биоскопе. Циљ ове групе је социјална инклузија деце која живе са дијабетесом и међусобна размена искустава њихових родитеља.
„Плави Круг“ делује углавном на територији Београда, али је отворен за све људе који желе да се прикључе и помогну другим особама које живе са дијабетесом или имају било какву повезаност са дијабетесом. Просторије су отворене сваког понедељка, среде и петка од 10- 17 чаосва позове број удружења 011/312-22-73 и добије прави одговор- савет.
Удружење није престало са акцијама које спроводи на различитим локацијама, па тако сви заинтересовани могу да се распитају о предстојећим акцијама на сајту удружења или www.plavikrug.org или интерактивнној фејсбук групи „Плави круг“ и фејсбук страници „Плави круг“.

Данас се, иначе, обележава Светски дан борбе против дијабетеса, а широм Србије биће организоване акције бесплатног мерења нивоа шећера у крви.

Као хронична и неизлечива болест, дијабетес може да буде узрок озбиљних компликација и смртног исхода, ако се не открије и не лечи, на шта указује и податак да је у Србији до прошле године регистровано око 630.000 оболелих.

Аутор: Тијана Милановић, активиста „Плавог круга“Последњи пут измењено четвртак, 14 новембар 2013 02:18
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија