Кућа Добрих Вести

Login

Кораци за здраву трудноћу

Оцените овај чланак
(5 гласова)

slikaaaaБЕОГРАД - У наредних шест месеци у десет градова Србије биће организован караван „Кораци за здраву трудноћу" који ће промовисати здраве стилове живота и пружити трудницама све неопходне информације о сигурној, безбедној и правилној трудноћи.

Пројекат представља Националну школу за здраву трудноћу и циљ је да се на један стручан, интересантан и директан начин покаже будућим мамама шта све треба да припреме и ураде како би најсрећнији догађај у животу дочекале на прави начин.
„Кораци за здраву трудноћу“ ће трајати шест месеци, од новембра 2013. до априла 2014. године, а посетиће десет градова у Србији у којима ће бити одржане едукативне трибине.
Пројекат су осмислили и организовали Фондација „Драгица Николић“, Клиника за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије, Институт за јавно здравље „др Милан Јовановић Батут“ и највећа европска банка за чување матичних ћелија „Cryo-save“, уз подршку бројних локалних Домова здравља и породилишта.
Прва фаза пројекта траје до краја године а караван здраве трудноће у том периоду посетиће три града.
После краће празничне паузе, почиње друга фаза пројекта која ће трајати од фебруара до априла 2014. године и обухватиће едукативне трибине у седам градова. Трибине ће бити одржане у градовима : Петровац на Млави, Крагујевац, Суботица, Зрењанин, Шабац, Ужице, Краљево, Чачак, Лесковац, Београд.

Због чега је пројекат „кораци“ важан?

Један од највећих проблема у Србији јесте – пад наталитета. У Србији се роди 70.000 беба годишње. Сваке године се роди 1.500 беба мање него претходне. У Србији је 2006. године било 75.000 порођаја, а 2012. тај број смањен на 65.000. Постајемо једна од најстаријих нација у Европи. Сваке године нас је мање за један мали град. Просечна породица у Србији има свега 1,2 детета. Имамо великих проблема са зачећем – сваки седми пар тешко добија дете. Када дође до трудноће, лоша је статистика морбидитета трудница и морталитета и морбидитета новорођенчади. Имамо велики проценат превремених порођаја и огроман проценат царског реза. Квалитет једног здравственог система процењује се према смртности новорођенчади. Нажалост и ту нам је једна од најгорих статистика у Европи. Трудноћа је здравље. Трудница није инвалид, ни болесна жена. Трудноћа је благословено стање у којем треба уживати.

Како изгледа једна трибина?

Предвиђено је да трибина траје три сата. Одржава се пет тематских предавања која се тичу здравог и правилног вођења трудноће. Стручњаци - гинеколози, нутриционисти, физијатри ће поред излагања бити на располагању свим заинтересованим трудницама које могу да понесу комплетну лекарску документацију дотадашњег вођења трудноће. Истакнути стручњаци ће погледати све налазе и дати своје мишљење. Уколико постоји неки посебан проблем, лекари ће упућивати те пацијенткиње у специјализоване установе на додатна испитивања.

Начин деловања пројекта

„Караван здраве трудноће“ реализоваће се у десет градова Србије одабраних тако да се укључе будући родитељи из свих крајева наше земље. Караван ће обилазити градове, подижући ниво свести о значају вођења здраве и правилне трудноће. Одржавање едукативних трибина намењено је будућим мајкама и осталим члановима породице који очекују принову. Трибине обухватају пет предавања, осмишљених као један мали приручник из школе за родитељство.
Задатак стручњака који учествују у овој кампањи је и да се разбију многе предрасуде, а да се о трудноћи говори на најсавременији начин и да се труднице информишу о најновијим достигнућима науке и разликама између здраве и патолошке трудноће. Промовисаће се и природни третмани, вежбе и здрава исхрана.

                                                                            Извор: Кућа добрих вести/портал Клиничког центра Србије


Последњи пут измењено петак, 15 новембар 2013 09:10
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија